Διαβήτης η επίδραση της ασθένειας και της προτεινόμενης εξαιτίας αυτού διατροφής στην υγεία και την ομορφιά του δέρματος (Bachelor thesis)

Γραμματόγλου, Ελένη/ Δραγάνη, Ματίνα/ Παπαδάκη-Σάλι, Άρια


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΓραμματόγλου, Ελένηel
dc.contributor.authorΔραγάνη, Ματίναel
dc.contributor.authorΠαπαδάκη-Σάλι, Άριαel
dc.date.accessioned2020-12-19T23:01:34Z-
dc.date.available2020-12-19T23:01:34Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12752-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία--Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας—Τμήμα Αισθητικής-Κοσμητολογίας,2015--7282el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΣακχαρώδης Διαβήτηςel
dc.subjectΥγείαel
dc.subjectΑσθένειαel
dc.subjectΝόσοςel
dc.subjectDiabetesen
dc.subjectHealthen
dc.subjectIllnessen
dc.subjectDiseaseen
dc.titleΔιαβήτης η επίδραση της ασθένειας και της προτεινόμενης εξαιτίας αυτού διατροφής στην υγεία και την ομορφιά του δέρματοςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.classificationΔιαβήτηςel
heal.classificationΔιαβήτης -- Θεραπείαel
heal.classificationDiabetesen
heal.classificationDiabetes -- Treatmenten
heal.identifier.secondary7282-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Αισθητικής-Κοσμητολογίαςel
heal.publicationDate2015-11-06-
heal.bibliographicCitation«Γραμματόγλου Ελένη,Δραγάνη Ματίνα ,Παπαδάκη-Σάλι Άρια», «Διαβήτης η επίδραση της ασθένειας και της προτεινόμενης εξαιτίας αυτού διατροφής στην υγεία και την ομορφιά του δέρματος»,« Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας κ Πρόνοιας Τμήμα Αισθητικής-Κοσμητολογίας »,«Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης», «2015».el
heal.abstractΣτην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται εκτενής λόγος για το Σακχαρώδη Διαβήτη και την επίδρασή του στην υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται η ανατομία του ανθρώπινου σώματος, το δέρμα και η σύστασή του και ο μεταβολισμός του ανθρώπινου οργανισμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξηγείται η έννοια της υγείας και της ομορφιάς και γίνεται ιστορική αναδρομή. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η νόσος «Σακχαρώδης Διαβήτης», οι μορφές του, τα συμπτώματα και η διάγνωσή του. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι δερματικές ασθένειες που μπορεί να παρουσιάσουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Στο πέμπτο κεφάλαιο οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή του ανθρώπου, η επίδραση της τροφής στο σακχαρώδη διαβήτη καθώς και ο ρόλος των θερμιδογόνων θρεπτικών συστατικών αναλύονται έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η βοήθεια που παρέχει η σωστή διατροφή στην θεραπεία της σοβαρής αυτής νόσου, που ταλανίζει παγκόσμια μεγάλο μέρος του πληθυσμού.el
heal.tableOfContentsΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7 ΠΕΡΙΛΗΨΗ 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 9 1.1 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 9 1.1.1 Το διπλό μοντέλο 11 1.1.2 Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) 12 1.1.3 Εκτίμηση του σωματικού λίπους 13 1.1.4 Κατανομή σωματικού λίπους 15 1.1.5 Μεταβολισμός ανθρώπινου οργανισμού 15 1.2 ΤΟ ΔΕΡΜΑ 16 1.2.1 Ανατομία του δέρματος 16 1.2.2 Ιστολογία του δέρματος 17 1.2.3 Επιδερμίδα 18 1.2.4 Χόριο 19 1.2.5 Υπόδερμα 20 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ 21 2.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 21 2.1.1 Μορφές της Υγείας 22 2.2 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 24 2.2.1 Η υγεία μέσα από την Ελληνική Μυθολογία 25 2.3 ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟ ΣΤΟ ΒΙΟΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 27 2.4 ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ «ΥΓΕΙΑ» 30 2.4.1 Κοινωνική Προσέγγιση 31 2.4.2 Οικονομική προσέγγιση 32 2.4.3 Πολιτισμική προσέγγιση 33 2.5 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ 35 2.5.1 Η ετυμολογία της ομορφιάς 36 2.5.2 Η ιστορία της ομορφιάς 36 2.5.3 Η ανθρώπινη ομορφιά 38 2.5.4 Η εσωτερική ομορφιά 39 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 40 3.1 ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 40 3.1.1 Υπεργλυκαιμία 41 3.1.2 Υπογλυκαιμία 42 3.1.3 Διαβητική οξέωση 45 3.1.4 Συμπτώματα και διάγνωση 46 3.1.5 Αντιμετώπιση 46 3.1.6 Σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία 47 3.1.7 Σακχαρώδης Διαβήτης και αντίσταση στην ινσουλίνη 48 3.2 ΜΟΡΦΕΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ 49 3.2.1 ΤΥΠΟΥ Ι 49 3.2.2 ΤΥΠΟΥ ΙΙ 50 3.2.3 ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ 50 3.2.4 Λοιποί τύποι 51 3.3 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ 52 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 53 4.1 ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ 53 4.1.1 Προβλήματα του δέρματος που συνδέονται με τον σακχαρώδη διαβήτη 54 4.2 ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ 60 4.2.1 Επιδημιολογία 63 4.2.2 Αιτιολογία 64 4.2.3 Παθογένεια 64 4.2.4 Μικροβιολογία 65 4.3 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ 66 4.3.1 Ταξινόμηση των λοιμώξεων ανάλογα με τη βαρύτητα 67 4.3.2 Μη επιμολυνθέντα έλκη 67 4.4 ΜΕΛΑΝΙΖΟΥΣΑ ΑΚΑΝΘΩΣΗ 69 4.4.1 Κλινικά χαρακτηριστικά 70 4.4.2 Ιστολογική εικόνα 70 4.4.3 Κλινικοί τύποι και σχέση με εσωτερικά νοσήματα 71 4.4.4 Επιδημιολογικά στοιχεία 72 4.4.5 Παθογένεια 73 4.4.6 Έλεγχος ασθενούς 74 4.4.7 Θεραπεία 74 4.5 ΜΑΚΡΟΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑ 74 4.6 ΜΙΚΡΟΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΑ 75 4.7 ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΑ 75 4.8 ΛΙΠΟΕΙΔΙΚΗ ΝΕΚΡΟΒΙΩΣΗ 77 4.9 ΔΑΚΤΥΛΙΟΕΙΔΕΣ ΚΟΚΚΙΩΜΑ 77 4.10 ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ (RUBEOSIS) 78 4.11 ΚΙΤΡΙΝΟ ΔΕΡΜΑ 78 4.12 ΜΕΛΑΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΦΥΡΑ 79 4.13 ΔΙΑΤΙΤΡΑΙΝΟΥΣΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ 79 4.14 ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΠΟΜΦΟΛΥΓΑ 80 4.15 ΠΑΧΥ ΔΕΡΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ 80 4.16 ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΙΚΑ ΞΑΝΘΩΜΑΤΑ 82 4.17 ΑΛΛΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ 82 4.18 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΥΧΙΑ 83 4.19 ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ 83 4.20 ΓΛΥΚΑΓΟΝΩΜΑ 84 4.21 ΘΕΡΑΠΕΙΑ 85 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΔΙΑΤΡΟΦΗ 86 5.1 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ...................................................................................................................86 5.1.1 Φυσιολογική ρύθμιση της πρόσληψης τροφής 86 5.1.2 Περιβαλλοντικοί παράγοντες 88 5.1.3 Κοινωνικοί παράγοντες 91 5.1.4 Ψυχολογικοί παράγοντες 92 5.1.5 Πολιτιστικοί παράγοντες 92 5.2 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ 94 5.2.1 Ενεργειακό ισοζύγιο, υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία 94 5.3 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ 97 5.3.1 Υδατάνθρακες και αντιμετώπιση του διαβήτη 97 5.3.2 Διαιτολόγιο Διαβητικού 98 5.4 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΥΗΣΗΣ 102 5.4.1 Ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της κύησης 103 5.4.2 Φυσική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη 105 5.4.3 Διατροφή κατά το θηλασμό και τη βρεφική ηλικία 105 5.5 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΔΟΓΟΝΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ 106 5.5.1 Υδατάνθρακες και αθλητική δραστηριότητα: 108 5.5.2 Βασικές λειτουργίες των λιπών 112 5.5.3 Τα λίπη στη διατροφή του ανθρώπου 112 5.5.4 Το ελαιόλαδο στη διατροφή 113 5.5.5 Λίπη και φυσική δραστηριότητα 114 5.5.6 Ο ρόλος των πρωτεϊνών στην παραγωγή ενέργειας 116 5.5.7 Ισοζύγιο του αζώτου 117 5.5.8 Ποιότητα πρωτεϊνών 117 5.5.9 Οι πρωτεΐνες στη δίαιτα 119 5.6 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ 120 5.6.1 Βιταμίνες 120 5.6.2 Βιταμίνες και φυσική δραστηριότητα 123 5.7 ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 124 5.7.1 Ανόργανα συστατικά στα τρόφιμα 124 5.7.2 Ανόργανα συστατικά και φυσική δραστηριότητα 127 5.9 Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 135 5.9.1 Μεσογειακή διατροφή και σύγχρονος τρόπος ζωής 138 5.9.2 Μεσογειακή Διατροφή και θνησιμότητα σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη 138 5.9.3 Επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής στο γλυκαιμικό έλεγχο, στην απώλεια βάρους και σε παράγοντες καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ 139 5.9.4 Περίσσεια σιδήρου στον οργανισμό των διαβητικών ασθενών 140 5.9.5 Η μεσογειακή διατροφή, ο σακχαρώδης διαβήτης και η ανώμαλη ανάπτυξη ανοχής της γλυκόζης κατά τον διαβήτη κύησης 140 5.9.6 Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής σε συνάρτηση με τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη 142 5.9.7 Υπάρχουν διατροφικές ελλείψεις στη Μεσογειακή Διατροφή; 142 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 144 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ 145 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 153el
heal.advisorNameΓιαννακουδάκη, Άνναel
heal.committeeMemberNameΓιαννακουδάκη, Άνναel
heal.academicPublisher«Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Αισθητικής»el
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages162σ.-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12752
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.