Ποιοτικά χαρακτηριστικά βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου (Bachelor thesis)

Μπραστιάνου, Αλεξάνδρα


Στην παρούσα πτυχιακή έγινε μια προσπάθεια διερεύνησης και αναφοράς σε ότι σχετίζεται με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου. Η εργασία περιλαμβάνει 7 κεφάλαια στα οποία γίνεται αναφορά στα κάτωθι: στην Ιστορία της ελιάς, βοτανικά χαρακτηριστικά της ελιάς και η σύσταση του ελαιόκαρπου , συγκομιδή και μετασυλλεκτική μεταχείριση της ελιάς, παράσιτα (προσβολές) και ασθένειες της ελιάς, βρώσιμες ελιές, ελαιόλαδο, ποιοτικός έλεγχος. Στα παραπάνω κεφάλαια γίνεται περιγραφή πιο αναλυτικά για τις μεθόδους συγκομιδής, μεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιουργείο και διατήρηση μέχρι την επεξεργασία και μετά πιο αναλυτικά μετά την συγκομιδή με το χέρι των βρώσιμων ελιών, την νομοθεσία των βρώσιμων ελιών, τις ελληνικές ποικιλίες και διαφορές τύπων επιτραπέζιων ελιών. Επίσης στις βρώσιμες ελιές: τα εμπορικά σκευάσματα, μορφές παρουσίασης, ποιοτικά χαρακτηριστικά, περιεκτικότητα ελαιόκαρπου σε σάκχαρα, μέθοδοι παρασκευής, παρασκευή ελιών Θρούμπας και μαύρων ελιών χαρακτών Καλαμάτας κτλ., μεταφορά, μέθοδοι συντήρησης, κατάταξη σύμφωνα με τα ελαττώματα και αλλοιώσεις των επιτραπέζιων ελιών, οργανοληπτική εξέταση και ποιότητα. Για το ελαιόλαδο: παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου, κατηγορίες ελαιολάδου και πυρηνέλαιου, αρωματισμένα ελαιόλαδα, μέθοδοι ελαιοποίησης – τύποι ελαιουργείων, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αποθήκευση και τυποποίηση ελαιόλαδου, ποιοτικός έλεγχος, οξείδωση των ελαίων, εκτίμηση του σταδίου οξείδωσης μιας λιπαρής ύλης, νοθεία, το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα και μεταβολές στα λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο στον οργανισμό μας, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης για την βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολογικών Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Subject classification: Olive
Ελιά
Olive oil
Ελαιόλαδο
Keywords: ελαιόλαδο;ελιές;ποιοτικά χαρακτηριστικά;quality characteristics;oil;olives
Description: Πτυχιακή εργασία--Σχολή Τεχνολογικών Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής--Τμήμα Φυτικής Παραγωγής,2015--7072
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12631
Table of contents: Πίνακας περιεχομένων Περίληψη 2 Abstract 3 1. Η ιστορία της ελιάς. 5 2. Βοτανικά χαρακτηριστικά της ελιάς και η σύσταση του ελαιόκαρπου. 7 3. Συγκομιδή και Μετασυλλεκτική μεταχείριση της ελιάς. 15 3. 1 Μέθοδοι συγκομιδής 16 3.2 Μεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιουργείο και διατήρηση μέχρι την επεξεργασία και μετά πιο αναλυτικά μετά την συγκομιδή με το χέρι των βρώσιμων ελιών. 17 4. Παράσιτα (προσβολές) και Ασθένειες της ελιάς. 20 4.1 Παράσιτα της ελιάς. 20 4.2 Ασθένειες της ελιάς. 21 5. Βρώσιμες ελιές. 22 5.1 Νομοθεσία 22 5.2.1 Ελληνικές ποικιλίες βρώσιμων ελιών. 22 5.2.2 Διαφορές τύπων επιτραπέζιων ελιών 25 5. 3 Εμπορικά σκευάσματα. 25 5.4 Μορφές παρουσίασης 28 5.4.1 Ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιτραπέζιας ελιάς. 30 5.4.2 Η περιεκτικότητα ελαιόκαρπου σε σάκχαρα. 30 5.5 Μέθοδοι παρασκευής βρώσιμης ελιάς 31 5.5.1 Παρασκευή επιτραπέζιων ελιών Θρούμπας. 34 5.5.2 Παρασκευή μαύρων ελιών χαρακτών Καλαμάτας. 35 5.5.3 Παρασκευή πράσινων ελιών τσακιστών. 36 5.5.4 Μεταφορά 37 5.5.5 Μέθοδοι συντήρησης επιτραπέζιας ελιάς. 37 5.6 Κατάταξη επιτραπέζιων ελιών σύμφωνα με τα ελαττώματα. 38 5.6.1 Άλλες αλλοιώσεις των επιτραπέζιων ελιών. 38 5.7 Οργανοληπτική εξέταση και ποιότητα στις επιτραπέζιες ελιές. 41 6. Ελαιόλαδο 43 6.1 Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου. 48 6.2 Κατηγορίες ελαιόλαδου και πυρηνέλαιου. 50 6.3 Αρωματισμένα Ελαιόλαδα. 51 6.4 Βρώσιμη ελιά και Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) 51 6.5 Μέθοδοι ελαιοποίησης – Τύποι ελαιουργείων. 54 6.6 Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά 57 6.7 Αποθήκευση και τυποποίση ελαιόλαδου. 60 6.8 Τυποποίηση. 61 7. Ποιοτικός έλεγχος 63 7.1 Οξείδωση των ελαίων. 64 7.2 Εκτίμηση του σταδίου οξείδωσης μιας λιπαρής ύλης. 64 7.3 Νοθεία 65 7.4 Το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα. 66 7.4.1 Μεταβολές στα λιπαρά οξέα στο τηγάνισμα. 66 7.5 Το ελαιόλαδο στον οργανισμό μας. 66 7.5 Επικαιρότητα 68 7.6 Προβλήματα 69 7.7 Πραγματικά παραδείγματα καλής και κακής ποιότητας ελαιόλαδου. 69 Συμπέρασμα 71 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 72
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12631
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.