Διαχείριση αναπαραγωγής προβάτων στο νομό Ρεθύμνης (Bachelor thesis)

Πιλαφίδου, Ειρήνη


Στη παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζεται η αναπαραγωγική διαχείριση 13 προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου δυναμικότητας 200-400 προβάτων φυλής Σφακίων. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους προβατοτρόφους. Οι ερωτήσεις σχετίζονταν με τη διαχείριση των εκτροφών ώστε να διαπιστωθούν οι μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αναπαραγωγική δραστηριότητα των ζώων. Η ηλικία των κτηνοτρόφων από τις 13 εκμεταλλεύσεις κυμαίνονταν από 28-60 ετών εκ των οποίων 4 ήταν άγαμοι και οι 9 έγγαμοι. Σε ότι αφορά στις γραμματικές γνώσεις η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων είχε γνώσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η κύρια δραστηριότητα τους ήταν εκείνη του κτηνοτρόφου και του αγρότη. Σε όλες τις εκμεταλλεύσεις επικρατούσε το ημιεντατικό σύστημα εκτροφής. Η μέθοδο γονιμοποίησης που χρησιμοποιούνταν σε όλες τις εκτροφές ήταν η φυσική οχεία. Όλες οι εκτροφές αντικαθιστούν περίπου το 20% των ζώων τους σε ετήσια βάση. Η ποσότητα γάλακτος που παράγεται από τις συγκεκριμένες εκτροφές κυμαίνεται από 120-150 κιλά γάλα ανά ημέρα, ανά προβατίνα. Ο δείκτης θρεπτικής κατάστασης στο μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων κυμαίνονταν από 3-3,5. Το πρώτο γεύμα στα αρνιά σε όλες τις εκτροφές χορηγούνταν σχεδόν 30 λεπτά της ώρας από τον τοκετό. Από το σύνολο των 13 εκτροφών η φυσική γαλουχία εφαρμόζονταν στις δώδεκα εκτροφές για διάστημα 8 εβδομάδων ενώ σε μια 1 εκτροφή εφαρμοζόταν η τεχνητή γαλουχία για διάστημα 2-3 μηνών. Η διατροφή των ζώων περιελάμβανε συμπυκνωμένες ζωοτροφές σε μορφή σύμπηκτου (pellet), σανό μηδικής και άχυρο και βοσκή για διάστημα 8 ωρών. Όλες οι εκτροφές εφαρμόζουν το σύστημα του Flushing για διάστημα 2 εβδομάδων. Σε όλες τις εκτροφές οι κτηνοτρόφοι ακολουθούσαν την πρακτική της περιποίησης του ομφάλιου λώρου, καθώς και της περιποίησης των χηλών. καθώς και πρόγραμμα σταδιακής μείωσης της γαλακτοπαραγωγής τους τελευταίους δυο μήνες της εγκυμοσύνης με σκοπό την αναστολή της γαλακτοπαραγωγής. Σε όλες τις εκτροφές εφαρμόζονταν προγράμματα εμβολιασμών και αποπαρασιτώσεων. Τέλος, σε καμία από τις εκτροφές δεν εφαρμοζόταν προληπτικά ενδομαστική θεραπεία στην έναρξη της ξηράς περιόδου.
Institution and School/Department of submitter: σχολή τεχνολόγων γεωπόνων και τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής τμήμα ζωικής παραγωγής
Subject classification: sheep--breeding
πρόβατο--αναπαραγωγή
Sheep farming
προβατοτροφία
Greece--Rethymnon
Ελλάδα--Ρέθυμνο
Keywords: προβατοτροφία;αναπαραγωγή;Ελλάδα;Ρέθυμνο;κτηνοτρόφοι;sheep farming; reproduction;greece;rethimno; breeders
Description: Πτυχιακή εργασία- Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, 2017(α/α 8499)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12539
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12539
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.