Αξιολόγηση Διάφορων Ποικιλιών και Βιότυπων Τριανταφυλλιάς (Rosa spp.) Ως προς την Περιεκτικότητα σε Αιθέρια Έλαια (Bachelor thesis)

Λιάτου, Δήμητρα


ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η τριανταφυλλιά (Rosa spp.) είναι καλλωπιστικό φυτό που εκτός από την ομορφιά των ανθέων περιέχει στα ροδοπέταλα αιθέριο έλαιο. Τα κυριότερα συστατικά των αιθέριων ελαίων της τριανταφυλλιάς ανήκουν στην κατηγορία των τερπενίων (βιοσυνθετικό μεβαλονικό οξύ) ή στην των ενώσεων (βιοσυνθετικό σικιμικό οξύ). Οι χώρες που καλλιεργείται η τριανταφυλλιά για παραγωγή αιθέριου ελαίου είναι η Βουλγαρία, Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, η Ρουμανία, το Ιράν, η Ινδία, το Πακιστάν και η Κίνα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται μόνο ως καλλωπιστικό φυτό. Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν η αξιολόγηση διαφόρων ποικιλιών και βιοτύπων τριανταφυλλιάς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ως προς την περιεκτικότητά τους σε αιθέρια έλαια. Για το σκοπό αυτό, σε τέσσερις περιοχές (Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης, Άγιο Παύλο Χαλκιδικής, Καλαμπάκα, Θεόπετρα Καλαμπάκας) συλλέχθηκαν ροδοπέταλα από 19 ποικιλίες ή βιότυπους τριανταφυλλιάς. Ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαιαέγινε με τη διαδικασία της υδροαπόσταξης που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο αρωματικών φυτών στο Αγρόκτημα του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, για φιάλες των 500ml χρησιμοποιήθηκαν 15 gr νωπά και 5 gr ξηρά ροδοπέταλα, ενώ για φιάλες των 2 λίτρων χρησιμοποιήθηκαν 60 gr νωπά και 20gr ξηρά ροδοπέταλα. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς την περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαιαμεταξύ ποικιλιών ή βιοτύπων τριανταφυλλιάς και μεταξύ των περιοχών. Γενικά, η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο στα ξηρά ροδοπέταλα των ποικιλιών τριανταφυλλιάς που εξετάστηκαν ήταν σημαντικά μικρή, ενώ στα νωπά ροδοπέταλα δεν ανιχνεύθηκε αιθέριο έλαιο σε όλα τα δείγματα και στις τέσσερις περιοχές.Ειδικότερα, η περιεκτικότητα αιθέριο έλαιο στα ροδοπέταλα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις ποικιλίεςπου συλλέχτηκαν στην Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης από ό,τι στις ποικιλίες που συλλέχτηκαν στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής. Πιο συγκεκριμένα, στα δείγματα ροδοπέταλων την Νέα Κρήνη, Θεσσαλονίκης στην ποικιλία με χρώμα καθαρό ροζ, κιτρινοροζ, μώβ, φούξια-άσπρο και φούξια-μωβ η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο ήταν 0,04 ml, 0,06 ml, 0,02 ml, 0,05ml και 0,04 ml/ 20 gr ξηρά ροδοπέταλα, αντίστοιχα. Στην περιοχή του Αγίου Παύλου Χαλκιδικήςστην ποικιλία με χρώμα κίτρινο η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο ήταν 0,04 ml/ 20 gr ξηρά ροδοπέταλα, ενώ στις ποικιλίες με χρώμα βελουτέ κόκκινο, φούξια και φούξια-κίτρινο από Θεόπετρα, Καλαμπάκας η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο ήταν 0,03 ml, 0,02 ml και 0,02 ml/ 20 gr ξηρά ροδοπέταλα, αντίστοιχα. Ωστόσο, στα ροδοπέταλα μερικών ποικιλιών που δεν ανιχνεύθηκε συλλέχθηκαν και στις τέσσερις περιοχές αιθέριο έλαιο.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Subject classification: Τριαντάφυλλα--Ποικιλίες
Roses--Varieties
Αιθέρια έλαια
Essences and essential oils
Keywords: τριανταφυλλιά;αιθέριο έλαιο;καλλωπιστικό φυτό;βιοτύπων τριανταφυλλιάς;rose;essential oil;ornamental plant;rose biotype
Description: Πτυχιακή Εργασία-Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής-Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, 2018 (10205)
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12515
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12515
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.