Η διατροφή με βάση το γλυκαιμικό δείκτη (Bachelor thesis)
Μπρέγκου, Κριστιάνα/ Παύλου, Χαρίκλεια
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Μπρέγκου, Κριστιάνα | el |
dc.contributor.author | Παύλου, Χαρίκλεια | el |
dc.date.accessioned | 2020-11-07T11:16:12Z | - |
dc.date.available | 2020-11-07T11:16:12Z | - |
dc.identifier.uri | http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12433 | - |
dc.description | Πτυχιακή εργασία –Σχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
dc.rights | Default License | - |
dc.subject | Σακχαρώδης διαβήτης | el |
dc.subject | Γλυκαιμική πρόσληψη | el |
dc.subject | Μεθοδολογία | el |
dc.subject | Έρευνα | el |
dc.title | Η διατροφή με βάση το γλυκαιμικό δείκτη | el |
heal.type | bachelorThesis | - |
heal.type.en | Bachelor thesis | en |
heal.secondaryTitle | Nutrition with low glycemic index | en |
heal.generalDescription | Πτυχιακή εργασία | el |
heal.classification | Γλυκαιμικός δείκτης | el |
heal.classification | Glycemic index | en |
heal.classification | Υδατάνθρακες στην ανθρώπινη διατροφή | el |
heal.classification | Carbohydrates in human nutrition | en |
heal.identifier.secondary | 7852 | - |
heal.dateAvailable | 2020-11-07T11:17:12Z | - |
heal.language | el | - |
heal.access | free | - |
heal.recordProvider | Σχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
heal.publicationDate | 2016-07-05 | - |
heal.bibliographicCitation | Μπρέγκου,Κ.(2016).Η διατροφή με βάση το γλυκαιμικό δείκτη(Πτυχιακή εργασία).Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. | el |
heal.abstract | ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν μεταγευματική υπεργλυκαιμία (υψηλό γλυκαιμικό δείκτη) ακολουθούμενη από αντιδραστική υπογλυκαιμία, πείνα και λιγούρες, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο μη ελεγχόμενου κυτταρικού στρες (μεταβολικό, φλεγμονώδες και οξειδωτικό), το οποίο έχει συσχετιστεί με χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, στεφανιαία νόσο και καρκίνο. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθεί πρακτικά η γλυκαιμική απόκριση μεταξύ δύο ενδεικτικών πρωινών γευμάτων (υψηλού και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη) σε αντιπροσωπευτικό δείγμα υγιούς πληθυσμού από την πόλη της Θεσσαλονίκης. ΔΕΙΓΜΑ – ΜΕΘΟΔΟΣ: Για την πραγματοποίηση της έρευνας συγκεντρώθηκε δείγμα 25 υγειών ατόμων και των δύο φύλων, ηλικίας από 15 έως 61 ετών. Συνολικά κάθε άτομο πραγματοποίησε δύο επισκέψεις με σκοπό να καταναλώσει δύο γεύματα ειδικά σχεδιασμένα ως προς τη σύνθεσή τους, έτσι ώστε να γίνει καταγραφή των τιμών γλυκόζης για ένα δίωρο. Στην πρώτη επίσκεψη συλλέχτηκαν τα ανθρωπομετρικά στοιχεία και η καταγραφή των τιμών γλυκόζης αίματος του πρώτου γεύματος (φρυγανιές με μαρμελάδα). Στη δεύτερη επίσκεψη έγινε καταγραφή των τιμών γλυκόζης αίματος του δεύτερου γεύματος (ποπ φαγόπυρου με γάλα, καρύδια, λιναρόσπορο και κανέλα) . Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα που προέκυψαν αξιολογήθηκαν με τη βοήθεια του προγράμματος SPSS 21.0. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στους μέσους όρους των τιμών μεταγευματικής γλυκόζης ανάμεσα στα δύο γεύματα. Ειδικότερα, το εμβαδόν της επιφάνειας κάτω από τις καμπύλες γλυκόζης (AUC) βρέθηκε να έχει στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο γεύματα (AUC φρυγανιές= 13,42 ± 0,31, AUC ποπ φαγόπυρου=12,49 ± 0,3, p=0,002). Επίσης εντοπίστηκε σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ των AUC και της ηλικίας. Αντίθετα, δεν υπήρχε κάποια σημαντική διαφορά στις μέσες τιμές γλυκόζης ανάμεσα στους νορμοβαρείς σε σχέση με αυτούς που είχαν Δ.Μ.Σ. > 25, ούτε και ανάμεσα σε άνδρες με γυναίκες. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η αντικατάσταση ενός πρωινού γεύματος υψηλού γλυκαιμικού δείκτη από ένα γεύμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την γλυκαιμική απόκριση και επομένως είναι σκόπιμο να λαμβάνεται υπόψιν στη διατροφική παρέμβαση, ακόμα και σε υγιή άτομα, για την πρόληψη του προδιαβήτη και των χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με αυτόν. | el |
heal.abstract | INTROCUCTION: Processed carbohydrates can cause postprandial hyperglycemia (high glycemic index) followed by reactive hypoglycemia, hunger and cravings, leading to a vicious cycle of uncontrolled cellular stress (metabolic, inflammatory and oxidative), which has been associated with chronic diseases such as diabetes, coronary heart disease and cancer. PURPOSE: The aim of this research is to investigate practically the glycemic response between two indicative breakfast meals (of high and low glycemic index) in a representative sample of healthy population of the city of Thessaloniki. SAMPLE – METHOD: A sample of 25 healthy individuals of both sexes, aged 15-61 years old, was gathered. Each person made two visits in order to consume two meals with specifically designed composition in order to register glucose values within two hours. In the first visit the anthropometric data were collected and the blood glucose values of the first meal (toast with jam) were recorded. In the second visit the blood glucose values of the second meal (pop buckwheat with milk, walnuts, flaxseed and cinnamon) were recorded. The data obtained were analyzed and the results were evaluated with the aid of the program SPSS 21.0 RESULTS: A statistically significant difference, in the averages of postprandial glucose values between the two meals, was observed. Specifically, the area under the curve (AUC) of the glucose was found to have a statistically significant difference between the two meals (AUC toast= 13,42 ± 0,31, AUC pop buckwheat=12,49 ± 0,3, p=0,002). Also, there was a positive correlation between the AUCs and the age. In contrast, no significant difference was found in the average glucose values between those with BMI<25 and those with BMI>25, nor between men and women. CONCLUSIONS: The replacement of a breakfast meal of high glycemic index with a meal of low glycemic index can significantly affect the glycemic response and it is therefore appropriate to be taken into account in the nutritional intervention, even in healthy people, for the prevention of pre-diabetes and chronic diseases associated with it. | en |
heal.advisorName | Κομνηνού , Δέσποινα | el |
heal.committeeMemberName | Κομνηνού, Δέσποινα | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisherID | teithe | - |
heal.numberOfPages | 147 | - |
heal.fullTextAvailability | true | - |
heal.type.el | Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία | el |
Appears in Collections: | Πτυχιακές Εργασίες |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Mpregkou,Paulou.pdf | 5.8 MB | Adobe PDF | View/Open |
Please use this identifier to cite or link to this item:
This item is a favorite for 0 people.
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12433
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.