Διατροφική αξιολόγηση σε εγκύους (Bachelor thesis)

Κοντονίκα, Σταματία


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚοντονίκα, Σταματίαel
dc.date.accessioned2020-11-06T12:43:50Z-
dc.date.available2020-11-06T12:43:50Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12425-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία –Σχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΔιατροφήel
dc.subjectΕγκυμοσύνηel
dc.subjectΜεθοδολογίαel
dc.titleΔιατροφική αξιολόγηση σε εγκύουςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.secondaryTitleNutritional assessment in pregnant womenen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.classificationΚύηση—Διατροφικές απόψειςel
heal.classificationPregnancy--Nutritional aspectsen
heal.identifier.secondary7838-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2016-07-04-
heal.bibliographicCitationΚοντονίκα,Σ.(2016).Διατροφική αξιολόγηση έγκυών(Πτυχιακή εργασία).Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.el
heal.abstractΣκοπός: Η διατροφή είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη υγιών οργάνων και ιστών στο έμβρυο όσο και στην υγεία της ίδιας της εγκύου. Η παρούσα έρευνα στόχευσε στο να εκτιμήσει την κατηγορία σωματικού βάρους της κάθε συμμετέχουσας και το επίπεδο κάλυψης αναγκών σε μικροθρεπτικά από τις κυοφορούσες. Μέθοδος: Η δίαιτα 152 γυναικών καταγράφηκε για μία μόνο μέρα, μέσω ερωτηματολόγιων που περιείχαν ανάκληση προηγούμενου 24ωρου και η οποία ήταν αντιπροσωπευτική της συνήθους δίαιτας της κάθε συμμετέχουσας. Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων του δείγματος χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SPSS (SPSS Inc). Τα δεδομένα ελέγχθηκαν για ομαλή κατανομή και λόγω έλλειψης αυτής, παρουσιάζονται ως διάμεσοι και εκατοστιαίες θέσεις (ΕΘ) (25η και 75η). Διαφορές μεταξύ τριμήνων ή άλλων ομάδων ελέγχθηκαν με τη δοκιμασία Kruskal-Wallis. Αποτελέσματα: Η πλειονότητα των γυναικών (52,6%) άλλαξε κατηγορία σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ το υπόλοιπο 47,4% παρέμεινε στην ίδια κατηγορία. Επικράτησε αύξηση στην επικράτηση του υπερβάλλοντος βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της τάξης του 457%, αύξηση της επικράτησης της παχυσαρκίας της τάξης του 600% και μείωση της επικράτησης του κανονικού σωματικού βάρους της τάξης του 50.7%. Συμπλήρωμα φυλλικού, ασβεστίου και σιδήρου λάμβανε η πλειοψηφία του δείγματος με ποσοστά 98.7%, 87,5% και 91,3% αντίστοιχα. Παρουσιάστηκε τόσο ανεπάρκεια όσο και υπερκατανάλωση στα συγκεκριμένα μικροθρεπτικά: Νa, Ca, Fe, vitD, vitE, vitB12, vitA, vitB6, vitC, φυλλικό, χαλκό, Mg, φώσφορο και φυτική ίνα. Συμπεράσματα: Στο σύνολο, επικράτησε η αύξηση του υπερβάλλοντος βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η αυξημένη χορήγηση συμπληρωμάτων θρεπτικών μικροθρεπτικών χωρίς όμως να γίνεται σωστή χρήση και να εξασφαλίζεται η επάρκεια.el
heal.abstractAim: Nutrition is very important during pregnancy since it affects the development of healthy organs and tissues on both the fetus and the pregnant mother. The current research aimed to estimate the category of body weight and the coverage rate of the micronutrients of each participant. Methods: The diet of 152 pregnant women was recorded through questionnaires which included reclination of the previous 24 hours. The diet was representative of the ordinary/usual diet of each participant. The Minitab software was used for the statistical analysis, in order to find the means and the standard deviations of different columns. Results: The majority of women (52.6%) changed category of body weight during pregnancy, while the rest 47.4% remained in the same category. An increase in the prevalence of overweight and obesity was noticed during pregnancy, 457% and 600% respectively. A decrease (50.7%) in the prevalence of normal body weight was also noticed. Supplements of folate, calcium and iron was given to the majority of the sample with 98.7%, 87.5% and 91.3% accordingly. Both inadequacy and overconsumption were noticed in particular micronutrients: Na, Ca, Fe, vitD, vitE, vitB12, vitA, vitB6, vitC, folate, cooper, Mg, phosphorus and dietary fiber. Conclusions: Overall, the increase of the overweight and the high use of micronutrients’ supplements during pregnancy were prevailed. Without making a proper use of the latter ones, the adequacy of micronutrients is not guaranteed.en
heal.advisorNameΓραμματικοπούλου, Μαρίαel
heal.committeeMemberNameΓραμματικοπούλου, Μαρίαel
heal.academicPublisherΣχολή Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής- Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages28-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12425
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.