Χρήση ανταγωνιστών μικροοργανισμών και κομπόστ στην αντιμετώπιση παθογόνων εδάφους σε καλλιέργειες λαχανικών (Bachelor thesis)

Βασιλειάδου, Αθηνά/ Περιβολάρης, Δημήτρης


ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η καταπολέμηση των παθογόνων εδάφους που προσβάλλουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες λαχανικών με τη χρήση ενναλακτικών/βιολογικών τρόπων αντιμετώπισης. Αναφέρεται στην χρήση ανταγωνιστών μικροοργανισμών και φυτικών κομπόστ ως μέσα καταπολέμησης των μυκητολογικών ασθενειών που προκαλούνται από παθογόνα όπως τα Fusarium spp., Pythium ultimum, Rhizoctonia solani και Phytophthora nicotianae. Οι παρούσες έρευνες διεξήχθησαν στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου AGROINNOVA στο Τορίνο της Ιταλίας, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Σχετικά με την επίδραση που είχε το κομπόστ ως περιοριστικός παράγοντας απέναντι στις ασθένειες, φάνηκε ότι σε συγκεντρώσεις άνω του 10% v/v είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στον περιορισμό των ασθενειών. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη μικροχλωρίδας που δρα ανταγωνιστικά, αναστέλλει την ανάπτυξη ή/και την δραστικότητα παθογόνων μυκήτων και νηματώδων των φυτών. Έτσι, έγιναν πειράματα σχετικά με τη δράση απομωνομένων μικροοργανισμών από κομπόστ, όπως στελέχη βακτηρίων και μυκήτων, από τα οποία προέκυψαν θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, στελέχη των βακτηριακών γενών Serratia spp., Bacillus spp. και Pseudomonas spp. υπερτερούσαν έναντι άλλων. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός δράσης των ανταγωνιστών μικροοργανσμών που βρίσκονται στο κομπόστ, έτσι ώστε μελλοντικά να ληφθεί υπόψη η πιθανή συνεργιστική δράση μεταξύ των δυο αυτών βιολογικών μεθόδων που περιλαμβάνονται στην εργασία.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Subject classification: Μικροοργανισμοί--Ανάπτυξη
Microorganisms--Development
Κομποστοποίηση
Compost
Λαχανικά--Καλλιέργειες
Vegetables--Crops
Keywords: παθογόνοι εδάφους;θερμοκηπιακές καλλιέργειες λαχανικών;μικροοργανισμοί;φυτικών κομπόστ;μυκητολογικές ασθένειες;soil pathogens;greenhouse vegetable crops;microorganisms;plant compost;fungal diseases
Description: Πτυχιακή Εργασία--Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής--Τμήμα Φυτικής Παραγωγής,2018--9626
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12306
Table of contents: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ 10 1.1 ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 10 1.2 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 11 1.3. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 13 1.4. ΤΥΠΟΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ 14 1.4.1 Διάκριση θερμοκηπίων με βάση το σχήμα της βασικής κατασκευάστικης μονάδας. 14 1.4.2. Διάκριση με βάση τον τρόπο κατασκευής τους 17 1.4.3 Διάκριση με βάση τις διαστάσεις της βασικής κατασκευαστικής μονάδας 17 1.4.4 Διάκριση με βάση το χρησιμοποιούμενο υλικό κατασκευής του σκελετού της κατασκευαστικής μονάδας 18 1.4.5 Διάκριση με βάση τα χρησιμοποιούμενα υλικά κάλυψης 21 1.4.6 Διάκριση με βάση το διαθέσιμο σύστημα εξαερισμού 23 1.4.7 Ελληνικοί τύποι θερμοκηπίων 25 1.5 ΥΛΙΚΑ ΣΚΕΛΕΤΟΥ 28 1.6 ΥΛΙΚΑ ΚΑΛΥΨΗΣ 31 1.7 ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ 32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ 33 2.1 ΤΟΜΑΤΑ 33 2.1.1 Καταγωγή 33 2.1.2 Η τομάτα στην Ελλάδα. 33 2.1.3 Χαρακτηριστικά φυτού και καρπού 34 2.1.4 Καλλιεργητικες Φροντιδες 36 Έδαφος 36 Σπορά και μεταφύτευση 36 Άρδευση 37 Λίπανση 38 Συγκομιδή και συντήρηση καρπού τομάτας. 39 2.1.5 Ασθένειες Τομάτας και Καταπολέμηση 40 2.2 ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ 50 2.2.1. Χαρακτηριστικά φυτού 50 2.2.2. Σημαντικές περιοχές παραγωγής και χρήσεις 50 2.2.3. Καλλιεργητικές Φροντίδες 52 2.2.4. Ασθένειες 56 2.3 Μαρούλι 63 2.3.1. Χαρακτηριστικά φυτού 63 2.3.2. Σημαντικές περιοχές παραγωγής και χρήσεις 63 2.3.3. Εγκατάσταση της καλλιέργειας 64 2.3.4. Ασθένειες 66 2.4. Αγγούρι 69 2.4.1. Χαρακτηριστικά φυτού 69 2.4.2. Σημαντικές περιοχές παραγωγής και χρήσεις 69 2.4.3. Εγκατάσταση της καλλιέργειας 70 2.4.4. Ασθένειες 72 2.5.3. Ασθένειες 75 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. B.C.A.'s – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΛΕΓΧΟΥ 77 3.1. Βακτήρια 78 3.1.1 Pseudomonas spp. 78 3.1.2. Bacillus spp. 80 3.1.3. Serratia spp. 80 3.2. Μύκητες 81 3.2.1. Trichoderma spp. 82 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ (Α) 83 Υλικά και μέθοδοι 83 4.1. Πειραματική προσέγγιση 83 4.2. Θρεπτικά υποστρώματα και προετοιμασία μικροοργανισμών 83 4.3. Παρασκευή μικροοργανισμών 84 4.4. Προετοιμασία σποράς 86 4.5. Πρωτόκολλο πειραματισμού 86 4.6. Πρόοδος της ασθένειας 90 4.7. Μέτρηση παραμέτρων της ανάπτυξης των φυτών 91 4.8. Στατιστική ανάλυση 91 4.9. Αποτελέσματα και Συζήτηση 92 4.9.1. Μαρούλι 92 4.2. Βασιλικός 95 4.3. Αγγούρι 98 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ (Β) 112 5.1 Εισαγωγή - Χρήση κομπόστ στην αντιμετώπιση των παθογόνων εδάφους 112 5.2 Υλικά και Μέθοδοι 114 5.2.1 Κομπόστ & υπόστρωμα 114 5.2.6. Στατιστική ανάλυση 116 5.3. Αποτελέσματα και Συζήτηση 117 5.3.1. Τομάτα 117 5.3.2. Φασόλι 119 Βιβλιογραφία 123
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12306
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.