Βιταμίνη C χημεία-ιδιότητες-ρόλος στη σύνθεση κολλαγόνου (Bachelor thesis)

Βλάχου, Ευτυχία-Γεωργία


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΒλάχου, Ευτυχία-Γεωργίαel
dc.date.accessioned2020-10-06T16:28:07Z-
dc.date.available2020-10-06T16:28:07Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12242-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία-- Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας--Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας,2017--9165el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectβιταμίνη Cel
dc.subjectχημείαel
dc.subjectιδιότητεςel
dc.subjectρόλοςel
dc.subjectκολλαγόνοel
dc.subjectVitamin Cen
dc.subjectchemistryen
dc.subjectpropertiesen
dc.subjectroleen
dc.subjectcollagenen
dc.titleΒιταμίνη C χημεία-ιδιότητες-ρόλος στη σύνθεση κολλαγόνουel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακήel
heal.classificationVitamin C—Therapeutic use.en
heal.classificationΒιταμίνη C--Θεραπευτική χρήσηen
heal.classificationCollagenen
heal.classificationΚολλαγόνοel
heal.identifier.secondary9165-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας/Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίαςel
heal.publicationDate2017-11-10-
heal.bibliographicCitation<<ΒΛΑΧΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ>>, <<ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΧΗΜΕΙΑ-ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ-ΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ>>, <<Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας/Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας>>, <<Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης>>, <<2017>>el
heal.abstractΤα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση της προσθήκης βιταμινών στα καλλυντικά προϊόντα. Κάποιες βιταμίνες, έχουν πιστοποιημένη ευεργετική δράση στο δέρμα και έχουν γι αυτό το λόγο ενσωματωθεί στα κοσμετολογικά σκευάσματα. Οι βιταμίνες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα για καλλυντικά προϊόντα περιποίησης σώματος, προσώπου και μαλλιών είναι οι ακόλουθες: ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (ασκορβικό οξύ), ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε (τοκοφερόλη), ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α (ρετινόλη), ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5(Παντοθενικό οξύ), ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ (Ναφθοκιτόνες), ΒΙΤΑΜΙΝΗ D. Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, αναγκαίες σε ελάχιστες ποσότητες που προσλαμβάνονται κυρίως με τις τροφές. Είναι πολύ σπουδαίος ο ρόλος τους στην ανάπτυξη των οργανισμών και στην επιτέλεση αρκετών βασικών λειτουργιών. Διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές, η απορρόφηση των οποίων εξαρτάται από την απορρόφηση των λιπών. Οι βιταμίνες A, C, E, αποτελούν ασπίδα για τις ρυτίδες. Χωρίς τις βιταμίνες, ο οργανισμός μας δε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανένα από τα άλλα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Η βιταμίνη C συμμετέχει σε πολλά ενζυμικά συστήματα και είναι απόλυτα απαραίτητη για το σχηματισμό και τη διατήρηση του κολλαγόνου .Τρεις τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και κυρίως ο χυμός πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ. Καταστρέφεται με το βρασμό. Ο άνθρωπος, σε αντίθεση με όλα τα θηλαστικά δεν συνθέτει βιταμίνη C.Η έλλειψη της βιταμίνης C, προκαλεί σκορβούτο, που εμφανίζεται κλινικά με ανησυχία, υπερτροφία και αιμορραγία των ούλων. Στη συνέχεια θα αναπτύξουμε τις ιδιότητες που έχει η βιταμίνη C όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα, την απορρόφηση σιδήρου, την αθηροσκλήρωση, το φυλλικό οξύ, την εγκυμοσύνη, το άγχος, την επούλωση πληγών, ενδυνάμωση αγγείων και δημιουργία συνδετικού ιστού, την ακτινοβολία, τα ούλα και τα δόντια, τη λευκαντική δράση της, την βελτίωση της οστεοαρθρίτιδας, το αναπνευστικό σύστημα, τον καρκίνο, το κάπνισμα, το αλκοόλ και τον σακχαρώδη διαβήτη. Το τελευταίο μέρος της εργασίας αναφέρεται στο ρόλο της βιταμίνης Cγια τη σύνθεση του κολλαγόνου. Πιο συγκεκριμένα, Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινωδών πρωτεϊνών, (όπως όλες οι πρωτεΐνες) αποτελείται από αμινοξέα τα οποία με τη σειρά τους έχουν κατασκευαστεί από άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο.Το κολλαγόνο βρίσκεται στη φύση, αποκλειστικά στα ζώα και ειδικά στην σάρκα και τους συνδετικούς ιστούς των θηλαστικών. Όταν το λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, μεταβολίζεται (διασπάται σε αμινοξέα) δε μένει να κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας αυτούσιο όπως το καταναλώσαμε σαν κολλαγόνο, ούτε πάει και κάθεται όπως είναι μέσα στις αρθρώσεις και τους ιστούς.el
heal.tableOfContentsΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 8 1.1 Ιστορικά στοιχεία 8 1.2 Γενικά για τις βιταμίνες 10 1.3 Κατάταξη 10 1.3.1 Υδατοδιαλυτές βιταμίνες 10 1.3.2 Λιποδιαλυτές βιταμίνες 11 1.4 Υπερβιταμίνωση 12 1.5 Έλλειψη βιταμινών 13 1.6 Αβιταμίνωση 15 Κεφάλαιο 20 16 2.1 Γενικά για τη βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) 16 2.2 Ιστορική αναδρομή στην ανακάλυψη του ασκορβικού οξέος 17 2.3 Τύποι βιταμίνης C 20 2.4 Μεταβολισμός βιταμίνης C - Απορρόφηση 21 2.5 Αποθήκευση και αποβολή 22 2.6 Έλλειψη βιταμίνης C 23 2.7 Το ασκορβικό οξύ στις τροφές 25 Κεφάλαιο 3ο 27 3.1 Βιταμίνη C και ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος 27 3.2 Βιταμίνη C και απορρόφηση σιδήρου 28 3.3 Ο ρόλος της βιταμίνης C στην αθηροσκλήρωση 29 3.4 Βιταμίνη C και φυλλικό οξύ 31 3.5 Βιταμίνη C και εγκυμοσύνη 33 Κεφάλαιο 4ο 35 4.1 Βιταμίνη C και άγχος (στρες) 35 4.2 Βιταμίνη C και επούλωση πληγών, ενδυνάμωση αγγείων και δημιουργία συνδετικού ιστού 36 4.3 Βιταμίνη C και αντιοξειδωτική 37 4.4 Βιταμίνη C και ακτινοβολία 47 4.5 Βιταμίνη C: ούλα και δόντια 51 Κεφάλαιο 5ο 53 5.1 Βιταμίνη C και λευκαντική δράση 53 5.2 Βιταμίνη C και βελτίωση οστεοαρθρίτιδας 53 5.3 Βιταμίνη C και αναπνευστικό σύστημα 55 Κεφάλαιο 6ο 57 6.1 Βιταμίνη C και καρκίνος 57 6.2 Βιταμίνη C και κάπνισμα 61 6.3 Βιταμίνη C και αλκοόλ 63 6.4 Βιταμίνη C και σακχαρώδης διαβήτης 70 Κεφάλαιο 70 73 7.1 Τι είναι το κολλαγόνο 73 7.2 Που βρίσκεται το κολλαγόνο 74 7.3 Γήρανση και κολλαγόνο 75 7.4 Σχετικά με το κολλαγόνο 75 Κεφάλαιο 8ο 79 8.1 Οφέλη κολλαγόνου για το δέρμα 79 8.2 Άλλα πλεονεκτήματα από την χρήση του κολλαγόνου 80 8.3 Άυξηση του κολλαγόνου στον οργανισμό με 5 απλές τροφές 80 8.4 Φαρμακευτικές χρήσεις του κολλαγόνου 83 8.5 Οι αντιγηραντικές κρέμες 86 Κεφάλαιο 9ο 88 9.1 Η δομή του κολλαγόνου 88 9.2 Η λειτουργία του κολλαγόνου 88 9.3 Ο τρόπος αύξησης της παραγωγής του κολλαγόνου 88 9.4 Ο μηχανισμός σχηματισμού του κολλαγόνου 89 9.5 Αξιοποίηση του κολλαγόνου από το σώμα μας 90 9.6 Εχθροί για το κολλαγόνο 91 9.6.1 Ο χρόνος 91 9.6.2 Ο ήλιος 92 9.6.3 Το κάπνισμα 93 9.6.4 Τα περιττά κιλά 94 9.6.5 Η έλλειψη άσκησης και η υπερβολική άσκηση 95 9.7 Η ιδανική μορφή κολλαγόνου 96 9.8 Τα πλεονεκτήματα του υδρολυμένου κολλαγόνου σε σχέση με το φυσικό κολλαγόνο 97 ΕΠΙΛΟΓΟΣ 99 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 100el
heal.advisorNameΔούκας, Χρήστοςel
heal.committeeMemberNameΔούκας, Χρήστος-
heal.academicPublisherΣχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας/Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίαςel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages102-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12242
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.