Οι Επιπτώσεις του Σχεδίου Καλλικράτης στους Δήμους του Νομού Μαγνησίας και ειδικότερα στους Δήμους Βόλου και Ρήγα Φεραίου (Bachelor thesis)

Παπαιωάννου, Μαρία


Η εργασία λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, του τμήματος Λογιστικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των επιπτώσεων της εφαρμογής του σχεδίου Καλλικράτης στους Δήμους του Νομού Μαγνησίας. Ειδικότερα, κύριοι ερευνητικοί στόχοι της εργασίας είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων και σχέσεων αναφορικά με τις γενικότερες επιπτώσεις της εφαρμογής του σχεδίου Καλλικράτης στους Δήμους Βόλου και Ρήγα Φεραίου, συναρτήσει διαφόρων παραγόντων που έλαβαν χώρα την διάρκεια των ετών που μελετώνται. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την συγγραφή της παρούσας εργασίας στηρίχθηκε σε χρήση εγχώριας και διεθνής βιβλιογραφίας καθώς και του διαδικτύου. Οι πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν αντλήθηκαν από βιβλία, άρθρα, μελέτες, αναλύσεις, διπλωματικές εργασίες, . Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την εξαγωγή των συμπερασμάτων είναι η καταγραφή των δεδομένων (απόλυτα μεγέθη και ποσοστά-δείκτες) και η χρήση συγκριτικών καταστάσεων (απόλυτη και σχετική μεταβολή), καθώς και η χρήση πινάκων και γραφημάτων. Βασικές καταλήξεις και συμπεράσματα της ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε είναι πως με την εφαρμογή του σχεδίου <<Καλλικράτης >> στους Νομούς της Ελλάδας και ειδικότερα στο Νομό Μαγνησίας, επήλθαν πολλές σημαντικές αλλαγές στη δομή, την οικονομία και τη λειτουργία των Δήμων. Βάσει της χρηματοοικονομικής ανάλυσης που έλαβε χώρα, αποδεικνύεται πως οι επιπτώσεις της εφαρμογής του σχεδίου Καλλικράτης ήταν θετικές για την οικονομία του Νομού και πιο συγκεκριμένα, ευεργετικά ενήργησαν οι διαφοροποιήσεις που επήλθαν τόσο για την πρωτεύουσα του Νομού, τον Βόλο, όσο και για άλλους Δήμους, όπως ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας/ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
Subject classification: Σχέδιο Καλλικράτης—Ελλάδα—Βόλος
Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα--Βόλος
Local government—Greece—Riga Ferraiou
Local government—Greece—Volos
Keywords: Σχέδιο Καλλικράτης;Δήμος Βόλου;Δήμος Ρήγα Φερραίου
Description: Πτυχιακή εργασία--Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας--Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής,2017--9189
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12154
Table of contents: Περιεχόμενα Ευχαριστίες……………………………………………………………………………ii Περίληψη……………………………………………………………………………..iii Λέξεις – Κλειδιά………………….…………………………………………………..iii Abstract…………………………………………………………………………….....iv Key Words…………………….……………………………………………………...iv Πίνακαςεικόνων……………………………………………………………………..vii Κατάλογος Πινάκων……………………………………………………………...…viii Κατάλογος Γραφημάτων…………………………………………………………..….ix Συντομογραφίες……………………………………………………………………….x Εισαγωγή………………………………………………………………..…….…..σελ.1 Κεφάλαιο 1 : Σχέδιο Καλλικράτης………………………………...….…..….…..σελ.3 1.1 Σχέδιο Καλλικράτης…………………………………………………….…….σελ.4 1.2 Αλλαγές που επήλθαν με την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης………….σελ.6 1.2.1 Διοικητική Διαίρεση της Ελλάδας βάσει << Καλλικράτη >>………………σελ.8 1.2.2 Οι μεγαλύτεροι Δήμοι μετά την εφαρμογή του << Καλλικράτη >>……....σελ.10 1.3 Νομός Μαγνησίας……………………………………………………….…..σελ.11 1.3.1 Εφαρμογή σχεδίου Καλλικράτης στο Νομό Μαγνησίας…………….……σελ.11 1.3.2. Δήμος Βόλου………………………………………………………….…..σελ.13 1.3.3 Δήμος Ρήγα Φεραίου………………………………………………………σελ.15 1.4 Μειονεκτήματα της εφαρμογής του σχεδίου Καλλικράτης…………………σελ.17 Κεφάλαιο 2 : Επιπτώσεις του Σχεδίου Καλλικράτης στο Νομό Μαγνησίας...…σελ.18 2.1 Χρηματοοικονομικές καταστάσεις……………………………………….….σελ.19 2.2 Χρηματοοικονομική ανάλυση βάσει αριθμοδεικτών………………………..σελ.22 2.2.1 Ανάλυση Καταστάσεων Δήμου Βόλου……………………………………σελ.24 2.2.1.1 Δείκτες Ρευστότητας Δήμου Βόλου……………………………………..σελ.24 2.2.1.2 Δείκτες Κυκλοφοριακής Ταχύτητας Δήμου Βόλου……………………..σελ.26 2.2.1.3 Δείκτες Δανειακής Επιβάρυνσης Δήμου Βόλου………………………...σελ.27 2.2.1.4. Δείκτες Αποδοτικότητας Δήμου Βόλου………………………………...σελ.30 2.2.2 Ανάλυση Καταστάσεων Δήμου Ρήγα Φεραίου……………………………σελ.32 2.2.2.1 Δείκτες Ρευστότητας Δήμου Ρήγα Φεραίου……………………………..σελ.32 2.2.2.2 Δείκτες Κυκλοφοριακής Ταχύτητας Δήμου Ρήγα Φεραίου………….….σελ.34 2.2.2.3 Αριθμοδείκτες Δανειακής Επιβάρυνσης Δήμου Ρήγα Φεραίου………....σελ.36 2.2.2.4 Δείκτες Αποδοτικότητας Δήμου Ρήγα Φεραίου………………………....σελ.38 Συμπεράσματα…………………………………………………………….…….σελ. 41 Παράρτημα………………………………………………………………..……..σελ.43 Βιβλιογραφία……………………………………………………………….……σελ.56
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12154
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.