Διατροφολογική αξιολόγηση σε υπερήλικους ασθενείς με κατακλίσεις 1ου και 2ου βαθμού που βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης. (Bachelor thesis)

Μπουρδάνου, Ευαγγελία/ Κουλαουζίδης, Αλέξανδρος


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜπουρδάνου, Ευαγγελίαel
dc.contributor.authorΚουλαουζίδης, Αλέξανδροςel
dc.date.accessioned2020-09-15T23:14:13Z-
dc.date.available2020-09-15T23:14:13Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12097-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία--Σχολή Τεχνολογικών Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής--Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, 2017--9017el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectδιατροφήel
dc.subjectυπερήλικεςel
dc.subjectκέντρα αποκατάστασηςel
dc.titleΔιατροφολογική αξιολόγηση σε υπερήλικους ασθενείς με κατακλίσεις 1ου και 2ου βαθμού που βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης.el
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακήel
heal.classificationΗλικιωμένοι--Διατροφήel
heal.classificationOlder people--Nutritionel
heal.classificationΚατακλίσειςen
heal.classificationBedsoresen
heal.identifier.secondary9017-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολογικών Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2017-10-17-
heal.bibliographicCitation<<ΜΠΟΥΡΔΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΚΟΥΛΑΟΥΖΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ>>, <<Διατροφολογική αξιολόγηση σε υπερήλικους ασθενείς με κατακλίσεις 1ου και 2ου βαθμού που βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης.>>, <<Σχολή Τεχνολογικών Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας>>, <<Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης>>, <<2017>>el
heal.abstractΕισαγωγή: Τα έλκη κατακλίσεων στους ηλικιωμένους ασθενείς μπορεί να μειώσουν την ποιότητα ζωής, να παρατείνουν τη διάρκεια νοσηλείας στο νοσηλευτικό ίδρυμα αυξάνοντας τη νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς και το κόστος περίθαλψης. Κύριος παράγοντας της κατάστασης αυτής είναι η εξελισσόμενη δυσθρεψία που σε συνδυασμό με τα συνωδά νοσήματα επιβραδύνει την επούλωση των ελκών και επιβαρύνει την γενική κλινική εικόνα των ασθενών. Σκοπός: Η αξιολόγηση της κατάστασης της θρέψης υπερήλικων ασθενών που βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης και πως σύνδεεται η ενδοχόμενη δυσθρεψία με τις κατακλίσεις που εμφανίζουν κατά την διάρκεια νοσηλείας . Δείγμα/ Μεθοδολογία : Σ’ αυτήν την διαχρονική μελέτη παρατηρήσης συμμετείχαν 34 ασθενείς (12 άνδρες, 22 γυναίκες ), με παθήσεις όπως εγκεφαλικά, κατάγματα και καρκίνο. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων των συγκεκριμένων παθήσεων οι ασθενείς ήταν ανίκανοι για την αυτοεξυπηρέτηση τους και έπρεπε να είναι κατακεκλιμένοι, προκειμένου την όσο δυνατόν καλύτερη έκβαση της νόσου τους. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης EuromedicaΑρωγή , από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2016. Στους ασθενείς μας αξιολογήθηκε η κατάσταση της θρέψης με το διατροφικό εργαλείο NRS2002 , ενώ λήφθηκε το ιατρικό ιστορικό, βιοχημικές μετρήσεις και τέλος και οι ανθρωπομετρικές τους μετρήσεις. Αποτελέσματα : Μετά από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων βρέθηκε ότι οι ασθενείς είχαν παρόν σωματικό βάρος 57,6 SD7.2)kg(και Δείκτη Μάζας Σώματος 20,9(SD1.8)kg/m2 . Το παρόν σωματικό βάρος διέφερε από το βάρος πριν την διάγνωση και από το βάρος πριν 6 μήνες σύμφωνα με το ιστορικό που λήφθηκε. Από το διατροφικό εργαλείο NRS2002 φάνηκε ότι οι κατακλίσεις με το εργαλείο δεν συνδέονται άμεσα. Ωστόσο βάση των βιοχημικών και εργαστηριακών εξετάσεων βρέθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των κατακλίσεων και των τιμών των ολικών λευκωμάτων, των λευκωματινών και των πολυμορφοπύρηνων. Βρέθηκε επίσης και στατιστικά σημαντική συσχέτιση των κατακλίσεων με τα στοιχεία αυτα καθώς το p- valueήταν στης λευκωματίνες ορού στην 3η μέτρηση <0,01, στα ολικά λευκώματα στην 3η μέτρηση <0,04 και τέλος στα πολυμορφοπύρηνα στην 2η μέτρηση 0,05. Συμπεράσματα : Τ’ αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν εν μέρη ότι ο κίνδυνος της δυσθρεψίας σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κατακλίσεις και συνοδά νοσήματα παραμένει υψηλός λόγω της μη άμεσης αντιμετώπισης της επαπειλούμενης υποθρεψίας. Έτσι, συμπεραίνουμε ότι η διατροφική αξιολόγηση είναι απαραίτητη σ’ αυτούς τους ασθενείς, ενώ είναι αναγκαία και η καθιέρωση μιας τυποποιημένης διαδικασίας για την εξασφάλιση της καλής θρέψης τους.el
heal.abstractImport : Pressure ulcers in elderly people, may reduce the quantity of life, prolong the duration of hospitalization by increasing morbidity and mortality, as well as the cost of care. The main factor in this condition is the ongoing malnutrition, which in combination with the common diseases slows the healing of the ulcers and raises the general clinical picture of the patients. Purpose: To assess the state of nutrition of elderly patients in rehabilitation centers and how intimate malnutrition is linked to the deviations they present during hospitalization. Sample / Methodology: 34 patients (12 men, 22 women) with stroke, fractures and cancer. Due to the peculiarities of these conditions, patients were unable to self-handle and had to be sedated in order to achieve the best outcomes of their disease. The measurements were established at the Euromedica Arogi Rehabilitation Center from April to July 2016. Our patients evaluated the nutritional status of the NRS2002 nutrition tool, while taking the medical history, biochemical measurements and finally their anthropometric measurements. Results: After the statistical analysis of the data, patients were found to have a body weight of 57.6kg(SD 7,2) and a Body Mass Index of 20.9(SD1.8) kg / m2. The body weight varied from the weight before diagnosis and the weight 6 months ago according to the history taken.From the nutrition tool NRS2002 it appeared that the swings with the tool are not directly connected. However, based on biochemical and laboratory tests, there was a correlation between the sediments and the values of total albumins, albumin and polymorphonuclear. There was also a statistically significant correlation of the pressure ulcers with these data as the p-value was in serum albumin at 3rd count <0.01, in total albums in 3rd count <0.04 and finally in polymorphonuclear at 2nd measurement 0.05. Conclusions: The results of the study partly confirm that the risk of malnutrition in hospitalized patients with pressure ulcers and associated diseases remains high due to the non-direct treatment of threatened undernourishment.So, we conclude that dietary assessment is essential in these patients, and that standardized procedure is needed to ensure good nutrition.en
heal.tableOfContentsΠεριεχόμενα Περίληψη…………………………………………………………………………....…………………3 Abstract……………………………………………………………………………............................4 Eισαγωγή......................................................................................................................7 Κεφάλαιο 1. Κατακλίσεις 1ου και 2ου βαθμού……………………………………………........7 1.1 Ορισμός και περιγραφή της κατάστασης……………………………..............................9 1.1.2 Επιπολασμός και συχνότητα εμφάνισης...................................................................9 1.1.3 Σταδιοποίηση..........................................................................................................10 1.1.4 Παθοφυσιολογια......................................................................................................15 1.1.5 Προληπτικά μέτρα...................................................................................................23 1.1.6 Θεραπευτική αντιμετώπιση......................................................................................24 Κεφάλαιο 2. Διατροφική αξιολόγιση στους υπερήλικους με κατακλίσεις 1ου και 2ου βαθμού........................................................................................................................................29 2.1 Γενικά στοιχεία..........................................................................................................29 2.2 Κλινικά δεδομένα.......................................................................................................30 Κεφάλαιο 3. Μεθολογία...................................................................................................41 3.1 Δείγμα μελέτης...........................................................................................................41 3.2 Αξιολόγηση κατάστασης θρέψης................................................................................42 3.3 Ανθρωπομετρία..........................................................................................................42 3.4 NRS- 2002................................................................................................................44 3.5 Αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις....................................................................45 Κεφάλαιο 4. Αποτελέσματα.............................................................................................46 4.1 Αξιολόγηση των βιοχημικών εξετάσεων του δείγματος...............................................50 4.1.1 Λευκωματίνες ορού................................................................................................51 4.1.2 Ολικά λευκώματα ορού...........................................................................................53 4.1.3 Σφαιρίνες ορού.......................................................................................................54 4.1.4 Σχέση λευκωματινών σφαιρινών ορού......................................................................55 4.1.5 Πολυμορφοπύρηνα..................................................................................................56 4.1.6 C- αντιδρώσα πρωτείνη...........................................................................................57 4.1.7 Κάλιο.....................................................................................................................58 4.1.8 Νάτριο...................................................................................................................58 4.1.9 Κρεατινίνη.............................................................................................................59 Κεφάλαιο 5 . Συμπεράσματα...........................................................................................59 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.............................................................................................................61 Α.ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ.....................................................................................................61 Β.ΕΛΛΗΝΙΚΗ..........................................................................................................67 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ...................................................................................................................68 1.NRS-2002...........................................................................................................69el
heal.advisorNameΚΟΜΝΗΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑel
heal.committeeMemberNameΚΟΜΝΗΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολογικών Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages69-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12097
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.