Οικονομική κατάσταση & χρήση συμπληρωμάτων διατροφής (Bachelor thesis)

Στεφανίδου, Στυλιανή/ Κομματά, Αναστασία/ Νταλάρα, Ειρήνη


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΣτεφανίδου, Στυλιανήel
dc.contributor.authorΚομματά, Αναστασίαel
dc.contributor.authorΝταλάρα, Ειρήνηel
dc.date.accessioned2020-09-15T22:53:57Z-
dc.date.available2020-09-15T22:53:57Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12095-
dc.descriptionΠτυχιακή εργασία--Σχολή Τεχνολογικών Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής--Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας,2017--9019el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectσυμπληρώματα διατροφήςel
dc.subjectοικονομίαel
dc.subjectδιατροφήel
dc.subjectfood supplementsen
dc.subjecteconomyen
dc.subjectdieten
dc.titleΟικονομική κατάσταση & χρήση συμπληρωμάτων διατροφήςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακήel
heal.classificationΣυμπληρώματα διατροφής.el
heal.classificationDietary supplementsen
heal.identifier.secondary9019-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολογικών Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.publicationDate2017-10-17-
heal.bibliographicCitation<<Στεφανίδου Στυλιανή, Κομματά Αναστασία, Νταλάρα Ειρήνη>>, <<’ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ &ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ>>, <<Σχολή Τεχνολογικών Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας>>, <<Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης>>, <<2017>>el
heal.abstractΤα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται από περισσότερους από τους μισούς ενήλικες, παρόλο που οι λόγοι οι οποίοι οδηγούν στη χρήση τους δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υφίστανται σε πανελλαδική κλίμακα εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα. Δεν είναι σαφές εάν το ενδιαφέρον αυτό τροφοδοτείται από τις συστάσεις των οικογενειών και των φίλων, των εκδοτικών και τηλεοπτικών μέσων, της διαφήμισης, των επαγγελματιών του τομέα της υγείας ή της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Μερικοί από τους λόγους λήψης συμπληρωμάτων περιλαμβάνουν: τη βελτίωση της διατροφής, τη πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που λείπουν από τα τρόφιμα, τη μείωση της ευπάθειας ή την σοβαρότητας σε μια ασθένεια, την αύξηση της ενέργειας ή τη βελτίωση της απόδοσης. Τα βότανα κι άλλα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση στις συμβατικές ιατρικές θεραπείες . Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τη χρήση συμπληρωμάτων είναι τα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά (π.χ. βιταμίνες A, C και E, φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και ασβέστιο) με χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες ή άλλες καταστάσεις (για παράδειγμα, ορισμένοι καρκίνοι, καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση ή ελαττώματα νευρικού σωλήνα) (Ervin, WrightandKennedy-Stephenson 1999). Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό τη σημασία των δημογραφικών και επιδημιολογικώνμελετών, που αφορούν τη μετάβαση σε χώρες με υψηλότερα εισοδήματα.Έχει καταστεί κατανοητό, ότι παρόμοια σύνολα αλλαγών ευρείας βάσης εμφανίζονται και σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Αυτό που δεν έχει αναγνωριστεί είναιτο αν συμβαίνουν ταυτόχρονες αλλαγές στη διατροφή, με εξίσου σημαντικές επιπτώσεις στην κατανομή των πόρων σε πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος. Οι εν λόγω αλλαγές σε πολλές περιοχές τουκόσμου, οδηγούν σε σημαντική μεταβολή στη δομή της δίαιτας και στην κατανομή της σωματικής σύνθεσης, καθώς και σε ταχεία μείωση της γονιμότητας, της γήρανσης του πληθυσμού καιστην αστικοποίηση. Οι οικονομικές αλλαγές επηρεάζουν τους πληθυσμούς με διαφορετικούς και άνισους τρόπους, αλλά διαφοροποιούνται και σημαντικά με την πάροδο του χρόνου (Popkin 1994). Σκοπός αυτής της πτυχιακής είναι να διερευνήσει αντο οικονομικό προφίλ επηρεάζει τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, όπως επίσης και τις γνώσεις γύρω από τα συμπληρώματα.Επιπροσθέτως, να χαρακτηρίσει τους τύπους προϊόντων που χρησιμοποιούνται με βάση το οικονομικό προφίλ του ανθρώπου, καθώς και να εξετάσει το ρόλο των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας στην καθοδήγηση επιλογών για τα συμπληρώματα διατροφής.el
heal.tableOfContentsΠεριεχόμενα 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 6 1.1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ 7 1.2 ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ 12 1.3 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ 13 1.4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 18 1.4.1 ΜΟΡΦΕΣ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ 19 1.5 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ 20 1.6 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ 22 1.6.1 ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 24 1.6.2 ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 35 1.7 ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ 56 1.8 ΒΟΤΑΝΑ/ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ 87 2 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 100 3 ΜΕΘΟΔΟΣ 101 3.1 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 101 3.2 ΔΕΔΟΜΕΝΑ 101 3.3 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 103 4 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ 104 4.1 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 104 4.1.1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 113 4.1.2 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΩΝ 115 4.2 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 124 5 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 126 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 127el
heal.advisorNameΚυρανάς , Ευστράτιοςel
heal.committeeMemberNameΚυρανάς, Ευστράτιοςel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολογικών Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/ Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages133-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12095
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.