Τροφικές τοξίνες φυτικής προέλευσης και ασθένειες στον άνθρωπο (Bachelor thesis)

Λαμπροπούλου, Αθανασία/ Νικολαίδου, Παρασκευή/ Πηλείδου, Νίκη


Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η τοξικολογία των τροφίμων. Αρχικά αναφέρονται τα ανεπιθύμητα συστατικά των τροφίμων, τα οποία διακρίνονται σε ενδογενή και εξωγενή και καταγράφεται η τοξική τους δράση. Ακολουθούν οι τοξίνες, όπου δίνεται ο ορισμός τους, διαχωρίζονται σε φυτικές και σε χημικές και αναλύεται η κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Στη συνέχεια δίνεται ο ορισμός των κινδύνων από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, διαχωρίζονται τα είδη των κινδύνων και αναφέρονται αναλυτικά οι τρόποι μείωσης ή/και εξάλειψης των κινδύνων αυτών. Τέλος σημειώνεται ο ρόλος του νοσηλευτή στη θεραπεία ενός ασθενή με τροφική δηλητηρίαση. Αναφέρονται οι γνώσεις που οφείλει να έχει ο νοσηλευτής και αναλύονται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει στην περίθαλψη του ασθενούς. Επίσης, αναφέρονται τα περισσότερα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των τροφικών δηλητηριάσεων.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας/ Τμήμα Νοσηλευτικής
Subject classification: Τροφικές ασθένειες
Τρόφιμα--Μικροβιολογία
Τρόφιμα--Τοξικολογία
Food--Microbiology
Foodborene diseases
Food--Toxicology
Keywords: Τροφικές τοξίνες;Ασθένειες;Άνθρωπος;Person;Illnesses;food toxins
Description: Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η τοξικολογία των τροφίμων. Αρχικά αναφέρονται τα ανεπιθύμητα συστατικά των τροφίμων, τα οποία διακρίνονται σε ενδογενή και εξωγενή και καταγράφεται η τοξική τους δράση.
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12066
Table of contents: Περίληψη………………………………………………………………………………………………8 1. Ανεπιθύμητα συστατικά τροφίμων………………………..……...…..……...….……..9 1.1. Ενδογενή συστατικά τροφίμων…………………….………………………..….9 1.2. Πρόσθετα τροφίμων……………………………………………………………….9 1.3. Εξωγενή συστατικά τροφίμων…………………………………………...…….10 1.4. Ραδιενεργός μόλυνση…………………………………………………………..12 2. Τοξίνες………………………………………………………………….……………………13 2.1. Ορισμός…………………………………………………………………………….13 2.2. Χημικές τοξίνες………………………………………………...………………….13 2.3. Φυτικές τοξίνες…………………………………………………………………….14 2.3.1. Φυτικές τοξίνες ζωικής προέλευσης……………………………………...14 2.3.1.1. Βιογενείς αμίνες…………………………………………………….……14 2.3.2. Φυτικές τοξίνες φυτικής προέλευσης…………………………………….15 2.3.2.1. Φυτοαλεξίνες……………………………………………….……………..15 2.3.2.2. Αλκαλοειδή………………………………………………….…………….15 2.3.2.3. Γλυκοαλκαλοειδή………………………………………….……………..15 2.3.2.4. Αμίνες………………………………………………………..…......……...16 2.3.2.5. Φυτοοιστρογόνα…………………………………………………….…...16 2.3.2.6. Μυριστικίνη………………………………………………………….…….16 6 2.3.2.7. Σαπωνίνες………………………………………………….……………..16 2.3.2.8. Κυανογόνα…………………………………………………..….………..16 2.3.2.9. Λεκτίνες……………………………………………………………………17 2.3.3. Φυτικές τοξίνες μικροβιακής προέλευσης……………………………….17 2.3.3.1. Μυκοτοξίνες……………………….………………………………………17 2.3.3.1.1. Αφλατοξίνες………………………………………………………19 2.3.3.1.2. Ωχρατοξίνες………………………………………………………19 2.3.4. Αλλεργιογόνα…………………………………………………………………20 3. Βιολογικοί κίνδυνοι τροφίμων………………………………………………………….21 3.1. Ορισμός…………………………………………………………………………….21 3.2. Είδη βιολογικών κινδύνων……………………………………………………...21 3.2.1. Βακτήρια……………………………………………………………………….21 3.2.1.1. Είδη βακτηρίων………………………………………………………….22 3.2.1.2. Αντιβακτηριακοί παράγοντες…………………………………………26 3.2.1.1.1. Βακτηριοκτόνοι παράγοντες………………………………….26 3.2.1.1.2. Βακτηριοστατικοί παράγοντες………………………………..26 3.2.2. Ιοί………………………………………………………………………………31 3.2.3. Παράσιτα……………………………………………………………………...32 3.2.4. Μικροοργανισμοί αλλοίωσης……………………………………………..32 3.3. Ταξινόμηση βιολογικών κινδύνων……………………………………………33 3.3.1. Βιολογικός κίνδυνος υψηλής επικινδυνότητας και σοβαρότητας…33 3.3.2. Βιολογικός κίνδυνος μέτριας επικινδυνότητας και σοβαρότητας…..33 3.3.2.1. Μέτριοι κίνδυνοι με περιορισμένη εξάπλωση…………………...34 7 3.3.2.2. Μέτριοι κίνδυνοι με πιθανότητα εκτεταμένης εξάπλωσης………34 3.4. Παράγοντες ανάπτυξης μικροοργανισμών……………………………...……35 3.4.1. Εσωτερικοί παράγοντες ανάπτυξης μικροοργανισμών…………...…..35 3.4.2. Εξωτερικοί παράγοντες ανάπτυξης μικροοργανισμών…………………35 3.5. Πηγές προέλευσης μικροοργανισμών…………….….………………………….35 3.6. Κατηγοριοποίηση μικροοργανισμών με βάση τη διαδικασία καταστροφής τους.……………………………………………………………………………………36 3.6.1. Μικροοργανισμοί μολυσματικού τύπου…………………………………….36 3.6.2. Μικροοργανισμοί τοξικού τύπου…………………………………………….36 4. Ο ρόλος του νοσηλευτή……………………………………………………………………38 4.1. Ο ρόλος του νοσηλευτή στις τροφικές δηλητηριάσεις……………..……………..38 4.2. Νοσηλευτική φροντίδα και νοσηλευτική αντιμετώπιση των τροφικών δηλητηριάσεων…………………………………………………………………………….39 4.2.1. Χημική τροφική δηλητηρίαση…………………………...…………………………41 4.2.1.1. Νοσηλευτικά προβλήματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με χημική τροφική δηλητηρίαση……………………………...…………………………...41 4.2.1.2. Νοσηλευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της χημικής τροφικής δηλητηρίασης……………………………………………………41 4.2.1.2.1. Νοσηλευτική φροντίδα ατόμων με αλλαντίαση……………...42 4.2.1.2.2. Νοσηλευτική φροντίδα ατόμων με μικροβιακή τροφική δηλητηρίαση………………………………………………………..42 4.2.1.2.3. Νοσηλευτική φροντίδα ατόμων με χημική τροφική δηλητηρίαση…………………………………….………………….43 4.3. Τα κυριότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων……………44 5. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ……………………………………………………………………………..….46
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12066
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.