Μέτρηση καλίου, νατρίου και αλατιού μέσω της ανάλυσης ούρων εικοσιτετραώρου (Bachelor thesis)

Βαφειάδης, Στυλιανός


Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων σήμερα χαρακτηρίζονται από σημαντική αύξηση στην κατανάλωση χλωριούχου νατρίου, η οποία συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας τα οποία απασχολούν έντονα την επιστημονική κοινότητα. Υπέρταση, καρδιαγγειακά, οστεοπόρωση και παχυσαρκία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υπερκατανάλωση χλωριούχου νατρίου, ενώ παράλληλα η υποκατανάλωση καλίου έχει και αυτή δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Το γεγονός αυτό καθιστά σημαντική την επιπλέον μελέτη της πρόσληψης χλωριούχου νατρίου σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία έγινε μία προσπάθεια προσδιορισμού της πρόσληψης χλωριούχου νατρίου αλλά και καλίου σε φοιτητές της Θεσσαλονίκης ηλικίας 21,16±2,26. Αυτό επετεύχθη μέσω της ανάλυσης ούρων εικοσιτετραώρου καθώς θεωρήθηκε η πιο αξιόπιστη μέθοδος, συγκρινόμενη με την ανάλυση διατροφικής ανάκλησης εικοσιτετραώρου και με την τριήμερη καταγραφή μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας. Επίσης, έλαβε χώρα αξιολόγηση ερωτηματολογίων, τα οποία αφορούν τις γνώσεις του δείγματος σχετικά με το χλωριούχο νάτριο. Η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί κύρια πτυχή της εκστρατείας των οργανισμών υγείας για την μείωση της πρόσληψης χλωριούχου νατρίου και κατά συνέπεια την μείωση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Η μέση πρόσληψη χλωριούχου νατρίου προσδιορίστηκε στα 7087,29±3053,89 g/ημέρα και υπερβαίνει τις συστάσεις που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση(AHA), ενώ λιγότερο από το 1/3 του δείγματος προσλαμβάνει ποσότητα χλωριούχου νάτριου σύμφωνη με τις συστάσεις. Τέλος, προκειμένου να συμβάλλει η παρούσα εργασία στην ελάττωση των κινδύνων που απορρέουν από την πρόσληψη χλωριούχου νατρίου δόθηκαν πίνακες με τρόφιμα πλούσια σε χλωριούχο νάτριο τα οποία θα έπρεπε να ελαττωθούν όπως και πλούσια σε κάλιο τα οποία θα έπρεπε να ενταχθούν περισσότερο στην ανθρώπινη διατροφή.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Subject classification: Salt--Physiological effect.
Potassium--Physiological effect
Αλάτι--Φυσιολογική επίδραση.
Κάλιο--Φυσιολογική επίδραση
Urine--Analysis
Ούρα--Ανάλυση
Keywords: Κάλιο;Νάτριο;Αλάτι;Ανάλυση ούρων;Potassium;Sodium;Salt;Urine analysis
Description: Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων σήμερα χαρακτηρίζονται από σημαντική αύξηση στην κατανάλωση χλωριούχου νατρίου, η οποία συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας τα οποία απασχολούν έντονα την επιστημονική κοινότητα. Υπέρταση, καρδιαγγειακά, οστεοπόρωση και παχυσαρκία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υπερκατανάλωση χλωριούχου νατρίου, ενώ παράλληλα η υποκατανάλωση καλίου έχει και αυτή δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Το γεγονός αυτό καθιστά σημαντική την επιπλέον μελέτη της πρόσληψης χλωριούχου νατρίου σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία έγινε μία προσπάθεια προσδιορισμού της πρόσληψης χλωριούχου νατρίου αλλά και καλίου σε φοιτητές της Θεσσαλονίκης ηλικίας 21,16±2,26.
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12047
Table of contents: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ……………………………………………………………………………….……………………………………………..……..4 Κεφάλαιο 1. Σκοπός της ανάπτυξης της παρούσας εργασίας ........................................................... 5 Κεφάλαιο 2. Νάτριο ......................................................................................................................... ..6 2.1 Εισαγωγή ………………………………………………………………………………………………………………………….6 2.2 Απορρόφηση, μεταφορά και κατανομή στους ιστούς ………………………………………………………7 2.3 Μεταβολική λειτουργία και αναγκαιότητα……………………………………………….………………..…….7 2.4 Συμπτώματα ανεπάρκειας……………………………………………………………………….……………………….7 2.5 Τοξικότητα ………………………………………………………………………………………………..……………………..8 2.6 Εκτίμηση των επιπέδων χλωριούχου νατρίου στον οργανισμό…………………………………………8 2.7 Αλληλεπίδραση με μικροθρεπτικά συστατικά ………………………………………………………………….9 Κεφάλαιο 3. Κάλιο………………………………………………………………………………………………..……………………..10 3.1Εισαγωγή…………………………………………………………………………………………………………………………10 3.2 Απορρόφηση, μεταφορά και κατανομή στους ιστούς ……………………………………………………10 3.3 Μεταβολική λειτουργία……………………………………………………………………………..……………….…10 3.4 Συμπτώματα ανεπάρκειας………………………………………………………………………………….............10 3.5 Τοξικότητα ……………………………………………………………………………………………….……………………11 3.6 Απαιτήσεις και διαιτητικές πηγές ……………………………………………………………..………………….11 3.7 Αλληλεπιδράσεις καλίου με άλλα θρεπτικά συστατικά……………………………..…………………..11 Κεφάλαιο 4. Συστάσεις για το νάτριο, το αλάτι και το κάλιο ……………………………….…………….……..12 4.1 Εισαγωγή …………………………………………………………………………………………………..………………….12 4.2 Συστάσεις για το νάτριο και το αλάτι……………………………………………………………………………..12 4.3 Συστάσεις για το κάλιο…………………………………………………………………………………………………..12 Κεφάλαιο 5. Μετρήσεις σε άλλες χώρες …………………………………………………………………………………….14 Κεφάλαιο 6. Συγκρίνοντας τις μεθόδους προσδιορισμού της πρόσληψης αλατιού……………………20 Κεφάλαιο 7. Συλλογή-ανάλυση ούρων 24ώρου…………………………………………………………………………22 Κεφάλαιο 8. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ……………………………………………………………………………………………24 8.1 Σκοπός………………………………..…………………………………………………………………………………………24 8.2 Δείγμα……………………………………………………………………………………………………………………………24 8.3 Δεδομένα που συλλέχθηκαν …………………………………………………………………………………………24 8.4 Διαδικασία συλλογής ούρων …………………………………………………………………………………………24 Κεφάλαιο 9. Αποτελέσματα…………………………………………………………………………………………………………27 3 9.1 Πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τα ερωτηματολόγια ………………………………..……………27 9.2 Ανθρωπομετρικά δεδομένα ………………………………………………………………………………,,…………33 9.3 Αποτελέσματα από την ανάλυση ούρων. ………………………………………………………………………33 9.4 Διαιτητική πρόσληψη Καλίου, Νατρίου και Αλατιού………………………………………………………33 9.5 Πρόσληψη Μακροθρεπτικών συστατικών………………………………………………………………………34 Κεφάλαιο 10 Συμπεράσματα- Συζήτηση ………..……………………………………………………………………………35 10.1 Αποτελέσματα συγκριτικά με τις συστάσεις…………………………………………………………………35 10.2 Συμπεράσματα ………………………………………………………………………………………………………………………………….37 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ................................................................................................................................... 40 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ……………………………………………………………………………………………………………………………………………...42
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12047
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.