Αγοραστικό ενδιαφέρον καταναλωτών για τα προϊόντα κρόκου (Bachelor thesis)

Παρσωνίδου, Δέσποινα


Ο κρόκος, όπως είναι στα ελληνικά το σαφράν, θεωρείται το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο και παράγεται στις περιοχές του νόμου Κοζάνης. Την αποκλειστική διαχείριση του, κατέχει ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Έχει αναλάβει την συλλογή, την επεξεργασία, τον ποιοτικό έλεγχο και την τυποποίηση των προϊόντων του κρόκου. Αυτά είναι διαθέσιμα στην αγορά με την μορφή στιγμάτων και σκόνης. Ο συνεταιρισμός χρησιμοποιεί διάφορες στρατηγικές μάρκετινγκ για να προωθήσει τα προϊόντα στην αγορά και να φτάσουν στους καταναλωτές. Μία καταναλωτική απόφαση διέρχεται από πολλά στάδια και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Γι’ αυτό και οι νομοθέτες θέσπισαν νόμους, ώστε να προστατευτούν και διαφυλαχθούν τα δικαιώματα τους. Στην παρούσα εργασία σχεδιάσαμε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο απαντήθηκε από 136 καταναλωτές, με σκοπό να μελετηθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα προϊόντα του κρόκου. Από τα 136 ερωτηματολόγια που προέκυψαν, φαίνεται ότι τα άτομα που απάντησαν αρνητικά δεν χρησιμοποιούν καθόλου τα προϊόντα του κρόκου, κυρίως λόγω έλλειψης πληροφόρησης αλλά και άλλων παραγόντων. Αντίθετα μ’ αυτούς που αποτελούν καταναλωτές και είναι μέρος της διατροφής τους.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Subject classification: Καταναλωτική συμπεριφορά
Σαφράν κρόκος
Saffron crocus
Consumer behavior
Keywords: κρόκος;προϊόντα;καταναλωτές;Crocus;Products;consumers
Description: Ο κρόκος, όπως είναι στα ελληνικά το σαφράν, θεωρείται το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο και παράγεται στις περιοχές του νόμου Κοζάνης.
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12015
Table of contents: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Περίληψη 1 Εισαγωγή 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΟΚΟΥ 3 1.1. Η κροκοκαλλιέργεια στην περιοχή του νομού Κοζάνης 4 1.2. Επεξεργασία κρόκου 5 1.2.1. Συγκομιδή ανθέων 5 1.2.2. Διαχωρισμός και ξήρανση στιγμάτων 6 1.2.3. Συγκέντρωση και αποθήκευση κρόκου 7 1.3. Ποιότητα κατά την επεξεργασία 7 1.4. Αναγκαστικός συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Κοζάνης 8 1.4.1. Νομοθεσία 9 1.4.2. Πιστοποίηση 10 1.4.3. Εμπόδια και προοπτικές 10 1.4.4. Συνεργασίες- Ίδρυση εταιρίας με Korress 10 1.5. Μέθοδοι νοθείας του κρόκου 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΡΟΚΟΥ 12 2.1. Σκοποί συνεταιριστικής εμπορίας 13 2.2. Χρήσεις 14 2.3. Η εμπορία γύρω από τον καταναλωτή 15 2.4. Μορφές προϊόντος 15 2.5. Εισαγωγές και εξαγωγές 17 2.6. Μίγμα μάρκετινγκ 18 2.6.1. Προϊόν 19 2.6.2. Τιμή 19 2.6.3. Διανομή 20 2.6.4. Προβολή 20 2.7. Στρατηγικές μάρκετινγκ 21 2.7.1. Τμηματοποίηση αγοράς 22 2.7.2. Στρατηγικές μάρκετινγκ 22 2.7.3. Δημιουργία καινούργιων προϊόντων 22 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ 24 3.1. Στάσεις καταναλωτών 26 3.2. Βασικά χαρακτηριστικά καταναλωτή 27 3.2.1. Κίνητρα 27 3.2.2. Δραστηριότητες 28 3.2.3. Διαδικασία 28 3.2.4. Διαφοροποίηση 28 3.2.5. Ρόλοι 29 3.2.6. Εξωγενείς παράγοντες 29 3.2.7. Διαφοροποίηση με βάσει της διαφορετικής προσωπικότητας του ατόμου 31 3.3. Μοντέλο αγοραστικού ενδιαφέροντος 31 3.4. Τύποι λήψης αγοραστικών αποφάσεων 32 3.5. Υπόδειγμα αγοραστικού ενδιαφέροντος 33 3.6. Στάδια αγοραστικής απόφασης 34 3.7. Παράγοντες που επηρεάζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών 36 3.7.1. Προσωπικοί παράγοντες 36 3.7.2. Οικονομικοί παράγοντες 37 3.7.3. Ψυχολογικοί παράγοντες 38 3.7.4. Κοινωνικοί παράγοντες 40 3.7.5. Πολιτιστικοί παράγοντες 41 3.8. Προστασία του καταναλωτή 42 3.8.1. Εκπαίδευση και δικαιώματα του καταναλωτή 42 3.8.2. Φορείς προστασίας 44 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 43 4.1. Μεθοδολογία έρευνας 46 4.2. Αποτελέσματα έρευνας 47 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 62 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 64 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ 71
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12015
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.