Αντιγριπικός εμβολιασμός υγειονομικού προσωπικού (Bachelor thesis)

Αργυρόπουλους, Δημήτρης/ Γραμμενίδης, Ιωάννης/ Τριανταφυλλίδου, Μαρία-Ειρήνη


Με τον όρο αντιγριπικό εμβολιασμό αναφερόμαστε στο εμβόλιο της γρίπης το οποίο προστατεύει την κοινωνία και τις ομάδες υψηλού κινδύνου που χρήζουν περαιτέρω προστασία από την γρίπη και τις παρενέργειες της. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρωταρχικό ρόλο έχουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, και εργαζόμενοι που εκτίθενται σε επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Στην κατηγορία αυτή, ανήκει και το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο περιλαμβάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και άλλους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα και έντυπα καταγράφονται χιλιάδες άτομα, τα οποία νοσούν από τον ιό της γρίπης με μερικούς να μην εμφανίζουν τα συμπτώματα, άλλους να εμφανίζουν συμπτώματα, και ένα μικρό ποσοστό το οποίο καταλήγει στον θάνατο. Στην αύξηση αυτού του δυσάρεστου ποσοστού, συμβάλλει η συνύπαρξη της γρίπης με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α., τα οποία φέρουν ως αποτέλεσμα την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή, και τέλος την κατάληξή του. Οι γιατροί και οι επιστήμονες του εξωτερικού πρεσβεύουν ότι με την πρόληψη μέσω του εμβολίου της γρίπης και της σωστής ενημέρωσης απέναντι στον εμβολιασμό το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο και τέλος να μηδενιστεί. Στην παρούσα εργασία, χρησιμοποιήθηκε ένα ημι-αυτοσχέδιο ερωτηματολόγιο για την καταγραφή των στάσεων και απόψεων του υγειονομικού προσωπικού απέναντι στον εμβολιασμό και έγινε αναδρομή σε ιατρικά και διεθνή έντυπα και ιστοσελίδες με σκοπό την διερεύνηση της γνώσης μέσω της αναζήτησης πληροφοριών για τον ιό της γρίπης, του εμβολιασμού και των εμβολίων. Στόχος της εργασίας είναι η διερεύνηση των στάσεων και απόψεων του υγειονομικού προσωπικού απέναντι στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Στα κεφάλαια που θα ακολουθήσουν θα παρουσιαστούν πληροφορίες για τον ιό της γρίπης, για τον εμβολιασμό, λόγους για τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να προτιμούν τον εμβολιασμό, περαιτέρω πληροφορίες για το αντιγριπικό εμβόλιο και τις παρενέργειες του και τέλος πληροφορίες για τον εμβολιασμό σε επαγγελματίες υγείας και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας / Τμήμα Νοσηλευτικής
Subject classification: Influenza--Vaccination.
Γρίπη--Εμβολιασμός.
Medical personnel--Health and hygiene
Ιατρικό προσωπικό--Υγεία και υγιεινή
Keywords: Εμβόλια;Γρίπη;Επαγγελματίες υγείας;Flu;Health professionals
Description: Με τον όρο αντιγριπικό εμβολιασμό αναφερόμαστε στο εμβόλιο της γρίπης το οποίο προστατεύει την κοινωνία και τις ομάδες υψηλού κινδύνου που χρήζουν περαιτέρω προστασία από την γρίπη και τις παρενέργειες της. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρωταρχικό ρόλο έχουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, και εργαζόμενοι που εκτίθενται σε επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Στην κατηγορία αυτή, ανήκει και το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο περιλαμβάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και άλλους επαγγελματίες υγείας.
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12011
Table of contents: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1. ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 1.1. Γενικά στοιχεία για τα εμβόλια 1.2. Γενικά στοιχεία για τον εμβολιασμό 1.3. Ορισμός του εμβολίου 1.4. Τα είδη των εμβολίων 1.5. Λόγοι εμβολιασμού 1.6. Ενδείξεις εμβολιασμού σε ενήλικα 1.7. Παρενέργειες εμβολιασμού Κεφάλαιο 2. Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ 2.1. Γενικά στοιχεία για τον ιό της γρίπης 2.2. Συμπτώματα της γρίπης 2.3. Επιδημιολογία- θνητότητα 2.4. Θεραπεία του ιού της γρίπης 2.5. Μέτρα πρόληψης για την γρίπη 2.6. Πρώτες βοήθειες για την γρίπη 2.7. Γρίπη και εγκυμοσύνη Κεφάλαιο 3. ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 3.1. Εμβόλιο της γρίπης 3.2. Ενδείξεις για αντιγριπικό εμβολιασμό 3.2.1. Αντενδείξεις για αντιγριπικό εμβολιασμό 3.3. Παρενέργειες αντιγριπικού εμβολιασμού Κεφάλαιο 4. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 4.1. Γενικά στοιχεία για τον εμβολιασμό στους επαγγελματίες υγείας και στις ειδικές ομάδες 4.2. Επιθυμία των εργαζόμενων για εμβολιασμό 4.3. Πολιτικές για αύξηση του εμβολιασμού στους επαγγελματίες υγείας και στις ειδικές ομάδες
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12011
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.