Βιολογική καλλιέργεια τσαγιού Sideritis Scardica στην περιοχή Ολύμπου Νομού Πιερίας (Bachelor thesis)

Κάκαλος, Νικόλαος


Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Subject classification: Αρωματικά φυτά--Οργανική καλλιέργεια--Ελλάδα--Όλυμπος (Βουνό)
Aromatic plants--Organic farming--Greece--Olympus (Mountain)
Τσάι--Οργανική καλλιέργεια--Ελλάδα--Όλυμπος (Βουνό)
Tea--Organic farming--Greece--Olympus (Mountain)
Keywords: αρωματικά φυτά;φαρμακευτικά φυτά;τσάι
Description: Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια χλωρίδα που εκτείνεται σε όλη την έκταση της χώρας. Σύμφωνα με τους Παπαναγιώτου, Σκρουμπή, Φοίτο κ.α (2001) «η χλωρίδα της Ελλάδας αποτελείται από περισσότερα από 6308 είδη ανώτερων φυτών, από τα οποία τα 500-600 χαρακτηρίζονται ως αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά» (Δόρδας, 2012).
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12007
Table of contents: Πίνακας Περιεχομένων Ευχαριστίες 1.Εισαγωγή 1 2.Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ένας αναξιοποίητος φυσικός πλούτος 2 3.Προβλήματα και προοπτική βελτίωσης των αρωματικών φυτών 6 3.1. Πλάνο για την ανάπτυξη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών 6 4.Τσάι του βουνού 8 4.1. Τσάι Βλάχικο 9 4.2.Τσάι του Μαλιβού ή τσάι Ταΰγετου 9 4.3.Τσάι του Παρνασσού ή του Βελουχιού 10 4.4.Τσάι της Κρήτης 10 4.5.Τσάι της Εύβοιας ή τσάι από το Δέλφι 10 4.6. Τσάι του Ολύμπου (Sideritis Scardica) 11 5.Χρησιμότητα – Ιδιότητες του φυτού 12 6.Οικολογικές απαιτήσεις (κλίμα – έδαφος) 13 7.Καλλιεργεία – Καλλιεργητικές φροντίδες 14 7.1.Προετοιμασία του εδάφους 15 7.2.Λίπανση 15 7.3.Καταπολέμηση ζιζανίων 15 8.Πολλαπλασιασμός 19 8.1. Λήθαργος των σπόρων και ποιότητα σπόρου 20 8.2. Βλαστική ικανότητα του σπόρου 21 9.Παραγωγή των φυτών τσαγιού στο σπορείο 22 9.1.προπαρασκευή του εδάφους 22 9.2.Απολύμανση του σπορείου 22 9.3.Σπορά 23 9.4. Περιποίηση των φυτών στο σπορείο 24 10.Εποχή και τρόπος μεταφύτευσης 25 10.1.Εποχή 25 10.2.Τρόπος μεταφύτευσης 26 10.3.Αποστάσεις φύτευσης 27 10.3.1.Φύτευση στο σύστημα με μονές γραμμές 27 10.3.2.Φύτευση στο σύστημα με « δίδυμες γραμμές» 27 10.4.Συμπληρωματική φύτευση 31 11.Καταπολέμηση ασθενειών 31 12.Χρόνος και τρόπος συγκομιδής 32 13.Ξήρανση και συσκευασία 35 14.Συσκευασία του προϊόντος μετά την ξήρανση ,εμπόρια και διαφήμιση 38 15.Απόδοση – Διάρκεια ζωής της φυτείας 40 16.Απόδοση – Τιμή τσαγιού 41 17.΄Εξοδα της καλλιέργειας 41 17.1.Έξοδα πρώτου χρόνου 41 17.2..έξοδα επόμενων χρόνων 42 18.Βελτίωση του φυτού τσάι του βουνού 42 19.Δημιουργία υβριδίων στο τσάι του βουνού 43 20.Αποτελέσματα του βελτιωτικού προγράμματος 43 21.Προοπτικές της καλλιέργειας του τσαγιού – Συμπεράσματα 44 22. Νομός Πιερίας 46 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12007
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.