Ενσυναίσθηση και Νοσηλευτική: Μια Πορεία Παράλληλη; (Bachelor thesis)

Μπαχαρίδου, Κωνσταντίνα/ Ρόκο, Σαβέτα


Εισαγωγή: Η ενσυναίσθηση, μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη έννοια, έχει οριστεί με πολλούς τρόπους στο πλαίσιο της νοσηλευτικής. Παρόλο που υπάρχει γενική παραδοχή, πως η συμπεριφορά των νοσηλευτών είναι σημαντική για την προσήλωση του ασθενούς στη θεραπεία και την ικανοποίηση από την φροντίδα, εξακολουθεί να μην έχει καθοριστεί πλήρως η σχέση μεταξύ ευεξίας των ασθενών και ευημερίας των νοσηλευτών. Σκοπός: Ο γενικός στόχος της παρούσας εργασίας είναι να επαληθεύσει την ύπαρξη της ενσυναίσθησης, καθώς και να μελετήσει το ρόλο που διαδραματίζει στην προαγωγή του νοσηλευτικού έργου. Τονίζεται επίσης, η σημασία της επικοινωνίας στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ασθενή και νοσηλευτή, η οποία δημιουργεί μία θεραπευτική σχέση μεταξύ τους. Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις όπως Pubmed, Google Scholar καθώς επίσης και σε επιστημονικά βιβλία. Το υλικό της μελέτης αποτέλεσαν επιλεγμένα άρθρα δημοσιευμένα στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και συλλέχθηκε κατόπιν λεπτομερούς μελέτης της σχετικής βιβλιογραφίας. Συμπεράσματα: Η ενσυναίσθηση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα της αποτελεσματικής νοσηλευτικής δραστηριότητας. Ο βασικός πυρήνας της ενσυναίσθησης σχετίζεται θετικά με την ικανοποίηση από την εργασία ενώ συνδέεται αρνητικά με το συναίσθημα της συμπόνιας.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας / Τμήμα Νοσηλευτικής
Subject classification: Empathy
Ενσυναίσθηση
Nursing--Psychological aspects.
Νοσηλευτική--Ψυχολογικές πτυχές.
Nurse and patient.
Νοσοκόμα και ασθενής.
Keywords: Ενσυναίσθηση;Συναισθηματική Νοημοσύνη;Επικοινωνία;Empathy;Emotional Intelligence;Communication
Description: Η ενσυναίσθηση, μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη έννοια, έχει οριστεί με πολλούς τρόπους στο πλαίσιο της νοσηλευτικής. Παρόλο που υπάρχει γενική παραδοχή, πως η συμπεριφορά των νοσηλευτών είναι σημαντική για την προσήλωση του ασθενούς στη θεραπεία και την ικανοποίηση από την φροντίδα, εξακολουθεί να μην έχει καθοριστεί πλήρως η σχέση μεταξύ ευεξίας των ασθενών και ευημερίας των νοσηλευτών.
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12000
Table of contents: Ενσυναίσθηση και Νοσηλευτική: Μια Πορεία Παράλληλη; 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 5 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ 10 1.1 Η ΈΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 10 1.2 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 14 1.3 ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ 17 1.3.1 Ηθική και Δεοντολογία Νοσηλευτικής 18 1.4 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ 24 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 29 2.1 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ-ΑΣΘΕΝΗ 29 2.2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 29 2.3 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 36 3.1 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 36 3.2 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 39 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 48 4.1 Η ΈΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 48 4.2 ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 50 4.3 ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (BURN OUT) 54 4.4 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ 60 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ 62 5.1 Η ΈΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ 62 5.1.1 Ιστορική Αναδρομή 64 5.2 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ 65 ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 66 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 68
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12000
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.