Η καλλιέργεια του Αβοκάντο (Persea Americana) στην Κρήτη, υφισταμένη κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές (Bachelor thesis)

Μπρεδάκης, Παναγιώτης


Το αβοκάντο (Persea americana Miller) είναι ιθαγενές των τροπικών περιοχών του Μεξικού και της κεντρικής Αμερικής. Από τις περιοχές αυτές προέρχονται οι τρεις σημαντικότεροι δενδροκομικοί τύποι που παράγουν καρπούς. Οι τύποι αυτοί είναι: του Μεξικού, της Γουατεμάλας και των Δυτικών Ινδιών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κυριότερες εμπορικές ποικιλίες (Λουπασάκη, 1995). Η καλλιέργεια του αβοκάντο εξαπλώθηκε στην Αμερική γύρω στο 1900, όπου μέχρι τότε δεν είχε αξιοποιηθεί το φυτό του αβοκάντο παρά μόνον ως μεμονωμένα σπορόφυτα. Μετά από αυτό διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή εμβολιασμένων δέντρων ήταν προσβάσιμη και έτσι οδηγήθηκαν σε εγκατάσταση εμπορικών οπωρώνων. Η πρώτη εγκατάσταση έγινε στη Φλώριδα το 1833 ενώ στη Καλιφόρνια 1856. Στις μέρες μας καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις τροπικές και υποτροπικές χώρες του κόσμου (Λιονάκης, 2007) που περιλαμβάνονται στη ζώνη μεταξύ 40ο βόρειου και 40ο νότιου γεωγραφικού πλάτους, όπως είναι αρκετές περιοχές της Αφρικής, της Αυστραλίας, το Ισραήλ, οι Φιλιππίνες και στην Ευρώπη οι νότιες περιοχές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και η Κορσική (Λουπασάκη, 1995). Καθώς επίσης και σε μικρότερη κλίμακα στη Χιλή, τη Βραζιλία, τη Χαβάη και μερικά νησιά του Ειρηνικού. Στο Μεξικό ο καρπός του αβοκάντο είναι αρκετά δημοφιλής έχοντας σαν αποτέλεσμα τη παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας παγκοσμίως. Στην Ινδονησία η καλλιέργεια του αβοκάντο εγκαταστάθηκε το 1997 ενώ στην Αυστραλία έγινε από τα μέσα του 18ου αιώνα. Επίσης στην Ισπανία εξαπλώθηκε το 1601, στη Τζαμάικα το 1650, στην Ασία το 1856 και στην Ιταλία το 1909. Το δυτικό ημισφαίριο παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες αβοκάντο, όμως η παραγωγή κι η εξαγωγή υψηλής ποιότητας καρπών γίνεται από την Καλιφόρνια, την Φλώριδα και το Ισραήλ (Λιονάκης, 2007). Στην Ελλάδα υπήρχαν διάσπαρτα δένδρα τύπου Μεξικού πριν από 50-60 χρόνια στα Χανιά, στην Καλαμάτα και στη Ρόδο. Η καλλιέργεια όμως του αβοκάντο εισήχθη πειραματικά το 1968 από το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων. Το 1968 λοιπόν, εγκαταστάθηκαν σε πειραματικές φυτείες του ινστιτούτου δεκαπέντε περίπου στρέμματα στην περιοχή Νεροκούρου Χανιών και 6 στρέμματα στην περιοχή Μεσσαράς Ηρακλείου. Παράλληλα έγινε προσπάθεια διεύρυνσης της προσαρμογής του φυτού και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως στην Πελοπόννησο (Μεσσηνία) και στη Ρόδο. Γύρω στο 1975 εγκαταστάθηκαν οι πρώτες εμπορικές φυτείες στο νομό Χανίων στις περιοχές Γαλατά, Αλικιανού, Αγυιάς και Βαρύπετρου. Σε εμπορική κλίμακα η καλλιέργεια αβοκάντο αναπτύχθηκε παγκοσμίως τα τελευταία 80 με 100 χρόνια και σήμερα καλλιεργούνται περίπου 7000 στρέμματα κυρίως στη νότια Ελλάδα, στην Κρήτη, με κέντρα καλλιέργειας τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνης ( όπου υπάρχει το 99% της καλλιεργούμενης έκτασης (Λιονάκης, 2007)
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Keywords: αβοκάντο;βιολογική Καλλιέργεια;κλάδεμα;fuerte;bacon;hass
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΤΡΟΔ-Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, 2018—10193
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11966
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bredakis.pdf2.7 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11966
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.