Σύγκριση βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας τομάτας στην Κρήτη (Bachelor thesis)

Σφακιανάκης, Ιωάννης


Τα τελευταία χρόνια, στον χώρο της γεωργίας, γίνεται συχνά λόγος για βιολογική ή ολοκληρωμένη γεωργία καθώς και διαχωρισμός αυτών των όρων από ήδη γνωστές έννοιες, όπως είναι η παραδοσιακή ή συμβατική γεωργία. Η τάση εφαρμογής μεθόδων περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον οφείλεται στις αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των χημικών ουσιών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα), με τις οποίες επεμβαίνει ο άνθρωπος στο οικοσύστημα διαταράσσοντας την ισορροπία του. Η ρύπανση των υπογείων υδάτων, από εκπλύσεις νιτρικών, τα αυξημένα χημικά υπολείμματα στα γεωργικά προϊόντα, η μείωση του πληθυσμού των ωφέλιμων οργανισμών ή ακόμα και η εξάλειψή τους, καθώς και το «σπάσιμο» της οικολογικής αλυσίδας, είναι κάποια αξιοσημείωτα παραδείγματα που έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» στους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και στους παραγωγούς και καταναλωτές. Διέξοδο στα παραπάνω αποτελεί η εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας η οποία έρχεται στο προσκήνιο, στην Ελλάδα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. .Αντικείμενο μελέτης στην παρούσα πτυχιακή εργασία είναι η «Σύγκριση βιολογικης και συμβατικής καλλιέργειας τομάτας στην Κρήτη» και ειδικότερα στο γεωγραφικό χώρο που περιλαμβάνει τον νομό Χανίων. Η παρούσα εργασία απαρτίζεται από δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος αναφέρονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτου, οι καλλιεργητικές εργασίες και οι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις της τοματοκαλλιεργειας θερμοκηπίου. Στο δεύτερο, μέρος της εργασίας γίνεται αναφορά στις καλλιεργητικές εργασίες και στις φυτοπροστατευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται στη βιολογική και στη συμβατική καλλιέργειας θερμοκηπίου καθώς και στο κοστος παραγωγης βιολογικης και συμβατικής καλλιέργειας. Επίσης γίνεται σύγκριση μεταξύ της συμβατικής και της βιολογικής καλλιέργειας της τομάτας στην περιοχή. Τέλος, συγκρίνονται τα οικονομοτεχνικά στοιχεία των δύο καλλιεργειών
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Keywords: βιολογική καλλιέργεια;συμβατική καλλιέργεια;τομάτα;Κρήτη;Ελλάδα;γεωργία;παραδοσιακή γεωργία;συμβατική γεωργία
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΤΡΟΔ-Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, 2018—10197
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11962
Item type: bachelorThesis
Name(s) of contributor(s): Σφακιανάκης, Ιωάννης
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Publication date: 2018-10-11
Bibliographic citation: Σφακιανάκης, Ι. (2018). Σύγκριση βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας τομάτας στην Κρήτη (Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ, Θεσσαλονίκη.
Abstract: Τα τελευταία χρόνια, στον χώρο της γεωργίας, γίνεται συχνά λόγος για βιολογική ή ολοκληρωμένη γεωργία καθώς και διαχωρισμός αυτών των όρων από ήδη γνωστές έννοιες, όπως είναι η παραδοσιακή ή συμβατική γεωργία. Η τάση εφαρμογής μεθόδων περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον οφείλεται στις αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των χημικών ουσιών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα), με τις οποίες επεμβαίνει ο άνθρωπος στο οικοσύστημα διαταράσσοντας την ισορροπία του. Η ρύπανση των υπογείων υδάτων, από εκπλύσεις νιτρικών, τα αυξημένα χημικά υπολείμματα στα γεωργικά προϊόντα, η μείωση του πληθυσμού των ωφέλιμων οργανισμών ή ακόμα και η εξάλειψή τους, καθώς και το «σπάσιμο» της οικολογικής αλυσίδας, είναι κάποια αξιοσημείωτα παραδείγματα που έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» στους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και στους παραγωγούς και καταναλωτές. Διέξοδο στα παραπάνω αποτελεί η εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας η οποία έρχεται στο προσκήνιο, στην Ελλάδα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. .Αντικείμενο μελέτης στην παρούσα πτυχιακή εργασία είναι η «Σύγκριση βιολογικης και συμβατικής καλλιέργειας τομάτας στην Κρήτη» και ειδικότερα στο γεωγραφικό χώρο που περιλαμβάνει τον νομό Χανίων. Η παρούσα εργασία απαρτίζεται από δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος αναφέρονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτου, οι καλλιεργητικές εργασίες και οι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις της τοματοκαλλιεργειας θερμοκηπίου. Στο δεύτερο, μέρος της εργασίας γίνεται αναφορά στις καλλιεργητικές εργασίες και στις φυτοπροστατευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται στη βιολογική και στη συμβατική καλλιέργειας θερμοκηπίου καθώς και στο κοστος παραγωγης βιολογικης και συμβατικής καλλιέργειας. Επίσης γίνεται σύγκριση μεταξύ της συμβατικής και της βιολογικής καλλιέργειας της τομάτας στην περιοχή. Τέλος, συγκρίνονται τα οικονομοτεχνικά στοιχεία των δύο καλλιεργειών
Advisor name: Παλάτος, Γεώργιος
Examining committee: Παλάτος, Γεώργιος
Publishing department/division: Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
Publishing institution: teithe
Number of pages: 54
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sfakianakis.pdf1.76 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11962
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.