Διατροφικά μοντέλα στον κόσμο (Bachelor thesis)

Παπάζογλου, Χριστίνα


Τα διατροφικά μοντέλα που υπάρχουν ανά τον κόσμο είναι πολλά, με βάση τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε κάθε χώρα, ανάλογα με τις θρησκευτικές, πολιτιστικές, πολιτικές πεποιθήσεις των κατοίκων κάθε χώρας. Ο χαρακτηρισμός των θρεπτικών συστατικών είναι η επιστήμη της ταξινόμησης των τροφίμων σύμφωνα με τη διατροφική τους σύνθεση, για λόγους που σχετίζονται με την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Η διαμόρφωση των χαρακτηριστικών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες εφαρμογές, όπως η εμπορία τροφίμων σε παιδιά, οι ισχυρισμοί για την υγεία και τη διατροφή, τα λογότυπα ή τα σύμβολα για την επισήμανση των προϊόντων, η ενημέρωση και η εκπαίδευση, η παροχή τροφίμων σε δημόσια ιδρύματα και η χρήση οικονομικών εργαλείων για τον προσανατολισμό της κατανάλωσης τροφίμων. Σχεδόν σε όλα τα διατροφικά μοντέλα των χωρών περιγράφεται η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η μειωμένη πρόσληψη σε λίπος και σάκχαρα, καθώς υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία ενός ατόμου. Αν και η διαμόρφωση των θρεπτικών συστατικών δεν καλύπτει όλες τις πτυχές της διατροφής και της υγείας, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της διατροφής σε μια περιοχή ή χώρα. Ένα παράδειγμα κοινής χρήσης των χαρακτηριστικών των θρεπτικών συστατικών είναι τα συστήματα επισήμανσης των τροφίμων με στόχο να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα τη σύνθεση θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και, βάσει αυτής της αντίληψης, να εντοπίσουν τρόφιμα που είναι πιο υγιεινές επιλογές. Αυτά τα συστήματα και άλλες χρήσεις της διαλογής των θρεπτικών συστατικών έχουν χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις, τους παραγωγούς τροφίμων και τους εμπόρους λιανικής πώλησης, τους ερευνητές και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι φιλανθρωπικές οργανώσεις υγείας εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Τα διατροφικά μοντέλα που παρουσιάζονται στην παρούσα μελέτη, εξηγούν με λεπτομερειακό τρόπο τα θρεπτικά συστατικά που συστήνουν στη διατροφή κάθε πληθυσμού, ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητή η σύνθεση της συγκεκριμένης δίαιτας
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας / Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας
Keywords: διατροφικά μοντέλα;τρόφιμα;θρεπτικά συστατικά;εφαρμογές;εμπορία τροφίμων;οικονομικά εργαλεία;υγεία;διατροφή
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΕΥΠ-Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας, 2018—10095
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11824
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Papazoglou.Ch.pdf4.56 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11824
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.