Καταναλωτικός συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης Βίος COOP:Στάσεις και απόψεις των πελατών(μελών και μη-μελών) (Bachelor thesis)

Κωστακόγλου, Ευδοξία


Η ανάγκη των σημερινών καταναλωτών να πάρουν την τροφή στα χέρια τους και η αναζήτηση ποιοτικών και οικονομικών προϊόντων από τη μια μεριά, αλλά και η αναζήτηση φθηνότερων προϊόντων μέσω της αποφυγής των μεσαζόντων, οδήγησε στην αναζήτηση λύσεων για ασφαλή τρόφιμα σε δίκαιες τιμές. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που το φθινόπωρο του 2011 ένας αρχικός πυρήνας μελών της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) ξεκινά τις προσπάθειες για τη δημιουργία του πρώτου Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης "Βίος Coop". Στις 29 Μαρτίου 2012, δημιουργείται η Ιδρυτική Συνέλευση του συνεταιρισμού στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης με αριθμό εγγεγραμμένων ιδρυτικών πάνω από 100 άτομα. Το 2013 ανοίγει το συνεταιριστικό μη-κερδοσκοπικό παντοπωλείο "Βίος Coop" και ο αριθμός των μελών του συνεταιρισμού ξεπερνά τα 300 άτομα. Το 2015 ολοκληρώνεται ένα πλήρες έτος πετυχημένης λειτουργίας του παντοπωλείου "Βίος Coop" παρουσιάζοντας σαφή ανοδική τάση με τον αριθμό των μελών του να ξεπερνά τα 400 άτομα και να συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι και σήμερα εντάσσοντας όλο και πιο πολλά νέα μέλη, νέα προϊόντα και προσφέροντας όλο και μεγαλύτερο κοινωνικό έργο. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει την εξέλιξη του καταναλωτικού συνεταιρισμού Bios Coop από την σύσταση του μέχρι και σήμερα και παράλληλα να διερευνήσει τις στάσεις και τις απόψεις των μελών και των πελατών μη μελών του σχετικά με τη λειτουργία του Συνεταιρισμού αλλά και τις προσδοκίες τους. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα τόσο στα μέλη, όσο και στους πελάτες-μη μέλη μέσω δυο διαφορετικών ερωτηματολογίων με ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου κατά το διάστημα Οκτώβριος-Νοέμβριος του 2018. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σε γενικές γραμμές η εικόνα για τον συνεταιρισμό είναι θετική καθώς στη πλειονότητα τους είναι ευχαριστημένοι και από τις τιμές αλλά και από τα προϊόντα. Τέλος υπάρχει γενικώς μία καλή αντίληψη για τους συνεταιρισμούς καθώς αρκετοί πιστεύουν στο εγχείρημα αυτό και αρκετοί συμμετέχουν και σε άλλα συλλογικά εγχειρήματα.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Keywords: καταναλωτικός συνεταιρισμός;προϊόντα;τιμές;Θεσσαλονίκη;Bios Coop
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΤΓΤΤΔ-Τμήμα Φυτικής Παραγωγής,2018--αα10570
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11779
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kostakoglou.pdf721.77 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11779
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.