Έντομα σιτηρών που προσβάλλουν το σιτάρι στο νομό Σερρών (Bachelor thesis)

Ευθυμιάδης, Ευάγγελος


Τα σιτηρά περιλαμβάνουν φυτά με μεγάλη οικονομική σημασία και αποτελούν τη βάση της διατροφής του ανθρώπου και των ζώων. Καλλιεργούνται κυρίως για τους καρπούς τους και δευτερευόντως για την παραγωγή χονδροειδών ζωοτροφών. Στην κατηγορία των σιτηρών ανήκουν το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι, το κριθάρι, η βρώμη, η σίκαλη, το σόργο και το κεχρί. Από αυτά το σιτάρι και το ρύζι συμβάλλουν άμεσα στη διατροφή του ανθρώπου. Το καλαμπόκι συμβάλλει άμεσα αλλά κυρίως έμμεσα, στη διατροφή του ανθρώπου, αφού αποτελεί το σημαντικότερο προϊόν στη διατροφή των ζώων. Τα σιτηρά είναι από τα πρώτα φυτά τα οποία καλλιέργησε ο άνθρωπος και τα ίχνη των περισσότερων από αυτά χάνονται στο βάθος της ιστορίας. Από τις αρχές της ανθρώπινης ιστορίας η σπουδαιότητα των σιτηρών για το ανθρώπινο γένος υπήρξε σημαντική. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί ήκμασαν σε περιοχές όπου καλλιεργούνταν κάποιο σιτηρό. Η μεγάλη σημασία των σιτηρών παγκόσμια οφείλεται στο ότι σε εκτατικές συνθήκες καλλιέργειας παράγουν περισσότερο από όλες τις άλλες κατηγορίες φυτών, παρουσιάζουν μεγάλη προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος, αποτελούν την κυριότερη πηγή τροφίμων, αποθηκεύονται εύκολα γιατί περιέχουν μικρό ποσοστό υγρασίας. Με τα όσα αναφέρθηκαν καταδεικνύεται η μεγάλη παγκόσμια σπουδαιότητα των σιτηρών και ταυτόχρονα δικαιολογείται η σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την αύξηση της απόδοσης αλλά και για την βελτίωση των καλλιεργητικών τεχνικών.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
Keywords: σιτηρά;καλλιέργεια;οικονομία;προσαρμοστικότητα;αποθήκευση
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΤΓΤΤΔ-Τμήμα Φυτικής Παραγωγής,2018--αα10583
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11766
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Euthimiadis.pdf3.08 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11766
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.