Διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και η σχετιζόμενη με την υγεία τους ποιότητα ζωής (Master thesis)

Στέφου, Ευφροσύνη


Diabetes mellitus and obesity are two major health problems that have become endemic in recent years. Obesity and eating habits are two factors associated with diabetes and can aggravate the disease. Obesity is closely linked to type 2 diabetes and may be considered as the "anteroom" of diabetes. In recent years, the research interest of health scientists has been focused on improving the lives of patients with diabetes mellitus. Treatment of diabetes mellitus involves a combination of medication, a special dietary diet and specific lifestyle changes. Diet is the cornerstone in preventing and treating type 2 diabetes. Diet contributes greatly to maintaining normal levels of glucose, optimizing lipid and lipoprotein concentrations in the blood, achieving a healthy body weight, preventing and treating complications of diabetes and overall health improvement. The Mediterranean diet is considered to be a healthy eating standard with documented beneficial effects on the quality of life and the metabolic profile of the organism. The purpose of this study is to investigate the correlation degree of dietary habits of patients with SΜ type 2 with the progression of the disease and the quality of life of these patients.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας / Τμήμα Νοσηλευτικής
Keywords: σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2;παχυσαρκία;ποιότητα ζωής;type II diabetes;obesity;quality of life
Description: Μεταπτυχιακή εργασία--ΣΕΥΠ-Τμήμα Νοσηλευτικής,2018--αα10228
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11750
Item type: masterThesis
General Description / Additional Comments: Μεταπτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας / Τμήμα Νοσηλευτικής
Publication date: 2018-10-15
Bibliographic citation: Στέφου, Ε.(2018).Διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και η σχετιζόμενη με την υγεία τους ποιότητα ζωής(Μεταπτυχιακή εργασία).Αλεξάνδρειο ΤΕΙ,Θεσσαλονίκη.
Abstract: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η παχυσαρκία είναι δύο σημαντικά προβλήματα υγείας που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει ενδημικές διαστάσεις. Στους παράγοντες που σχετίζονται με το διαβήτη και δύνανται να επιδεινώσουν την ασθένεια περιλαμβάνονται η παχυσαρκία και οι διατροφικές συνήθειες. Η παχυσαρκία συνδέεται στενά με τον ΣΔ τύπου 2 και μπορεί να θεωρηθεί ως «προθάλαμος» του διαβήτη. Τα τελευταία χρόνια η βελτίωση της ζωής των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων υγείας. Η θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, ειδικής διατροφικής δίαιτας και ειδικών συστάσεων αλλαγής του τρόπου ζωής. Η δίαιτα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη και αντιμετώπιση του ΣΔ τύπου 2. Η διατροφή συμβάλλει σημαντικότατα στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα, στη βελτιστοποίηση των συγκεντρώσεων των λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών στο αίμα, την επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους, την πρόληψη και τη θεραπεία των επιπλοκών του διαβήτη και τη συνολική βελτίωση της υγείας. Η μεσογειακή δίαιτα θεωρείται ότι αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής με τεκμηριωμένα ευεργετικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής και το μεταβολικό προφίλ το οργανισμού. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του βαθμού συσχέτισης των διατροφικών συνηθειών των παχύσαρκων ασθενών, οι οποίοι μόλις έχουν διαγνωστεί με ΣΔ τύπου 2, με την σχετιζόμενη με την υγεία τους ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.
Diabetes mellitus and obesity are two major health problems that have become endemic in recent years. Obesity and eating habits are two factors associated with diabetes and can aggravate the disease. Obesity is closely linked to type 2 diabetes and may be considered as the "anteroom" of diabetes. In recent years, the research interest of health scientists has been focused on improving the lives of patients with diabetes mellitus. Treatment of diabetes mellitus involves a combination of medication, a special dietary diet and specific lifestyle changes. Diet is the cornerstone in preventing and treating type 2 diabetes. Diet contributes greatly to maintaining normal levels of glucose, optimizing lipid and lipoprotein concentrations in the blood, achieving a healthy body weight, preventing and treating complications of diabetes and overall health improvement. The Mediterranean diet is considered to be a healthy eating standard with documented beneficial effects on the quality of life and the metabolic profile of the organism. The purpose of this study is to investigate the correlation degree of dietary habits of patients with SΜ type 2 with the progression of the disease and the quality of life of these patients.
Advisor name: Καλογιάννης, Σταύρος
Examining committee: Καλογιάννης, Σταύρος
Μηνασίδου, Ευγενία
Μίνος, Γιώργος
Publishing department/division: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.Τμήμα Νοσηλευτικής
Publishing institution: teithe
Number of pages: 92σ.
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Stefou.pdf806.73 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11750
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.