Η άποψη των καταναλωτών για την επισήμανση και τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων (Bachelor thesis)

Σταμούλη, Ανθούλα/ Χαρισόπουλος, Γεώργιος


Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί το κατά πόσο ενδιαφέρονται οι καταναλωτές για το περιεχόμενο και την ανάγνωση των διατροφικών ετικετών, καθώς και αν τις διαβάζουν σωστά χωρίς να τις παρερμηνεύουν. Η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώνεται σε γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω. Το δείγμα αποτελείται από 800 άτομα, γυναίκες και άνδρες ηλικίας από 18 και άνω, οι οποίοι είναι πολίτες διαφόρων νομών της Ελλάδος. Τα άτομα αυτά έλαβαν και συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια που αναφέρονται στην επισήμανση και τη διατροφική ετικέτα, τα απέστειλαν στους μελετητές που τα ανέλυσαν στατιστικά. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν µε χρήση του στατιστικού πακέτου Statistical Package for the Social Sciences (IBM SPSS Statistics 21). Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε σε p=0,05. Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα μικρότερης ηλικίας ενδιαφέρονται περισσότερο για τις διατροφικές πληροφορίες, σε σχέση με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης προέκυψε ότι οι γυναίκες ασχολούνται περισσότερο με τις αγορές των τροφίμων και με την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, σε σχέση με τους άντρες.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Keywords: διατροφική ετικέτα;ισχυρισμοί υγείας;διατροφικοί ισχυρισμοί;επισήμανση;ετικέτα τροφίμων;nutritional labeling;health claims;nutritional claims;labeling;food label
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΤΓΤΤΔ-Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας,2018--αα10308
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11675
Item type: bachelorThesis
General Description / Additional Comments: Πτυχιακή εργασία
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2018-10-30
Bibliographic citation: Σταμούλη, Α. & Χαρισόπουλος, Γ.(2018). Η άποψη των καταναλωτών για την επισήμανση και τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων(Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ,Θεσσαλονίκη.
Abstract: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί το κατά πόσο ενδιαφέρονται οι καταναλωτές για το περιεχόμενο και την ανάγνωση των διατροφικών ετικετών, καθώς και αν τις διαβάζουν σωστά χωρίς να τις παρερμηνεύουν. Η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώνεται σε γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω. Το δείγμα αποτελείται από 800 άτομα, γυναίκες και άνδρες ηλικίας από 18 και άνω, οι οποίοι είναι πολίτες διαφόρων νομών της Ελλάδος. Τα άτομα αυτά έλαβαν και συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια που αναφέρονται στην επισήμανση και τη διατροφική ετικέτα, τα απέστειλαν στους μελετητές που τα ανέλυσαν στατιστικά. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν µε χρήση του στατιστικού πακέτου Statistical Package for the Social Sciences (IBM SPSS Statistics 21). Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε σε p=0,05. Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα μικρότερης ηλικίας ενδιαφέρονται περισσότερο για τις διατροφικές πληροφορίες, σε σχέση με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης προέκυψε ότι οι γυναίκες ασχολούνται περισσότερο με τις αγορές των τροφίμων και με την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, σε σχέση με τους άντρες.
The purpose of this study is to investigate whether consumers are interested in the content and reading of food labels, and whether they read them correctly without misinterpreting them. This study focuses on women and men aged 18 years and older. The sample consists of 800 individuals, women and men aged 18 and above, who are citizens of different prefectures in Greece. These individuals received and completed the questionnaires mentioned on the label and the nutrition label, sent them back to the researchers who analyzed them statistically. Analyzes were performed using the Statistical Package for Social Sciences (IBM SPSS Statistics 21). The statistical significance level was set at p = 0.05. It has been noticed that younger people are more interested in nutrition information than older people. It has also emerged that women are more concerned with the food markets and the assessment of their qualitative characteristics than men.
Advisor name: Κυρανάς, Ευστράτιος
Examining committee: Κυρανάς, Ευστράτιος
Publishing department/division: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής/Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας
Publishing institution: teithe
Number of pages: 116σ.
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Stamouli-Charisopoulos.pdf1.47 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11675
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.