Η επίδραση της υποθερμιδικής διατροφής με αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και της υποθερμιδικής μεσογειακής διατροφής στη σύσταση σώματος νεαρών νορμοβαρών και υπέρβαρων ατόμων (Bachelor thesis)

Βαγιάνου, Κυριακή


The purpose of this research is to investigate the effect of a short-term low calorie Mediterranean diet and low calorie high protein diet on body composition and basic metabolism in overweight young adults. The sample consisted of 20 overweight young volunteers, 12 women and 8 men, 23.1 ± 4.3 years, body weight 78.7 ± 13.08 kg, body fat percentage of 26.02 ± 8.1% and sedentary lifestyle.The sample was randomized into 2 groups, one of which received Mediterranean diet (35% fat 15% protein, 50% carbohydrates) and the other high protein diet (20% fat, 30% protein, 50% carbohydrates). The duration of the intervention was 6 weeks. All participants followed a monthly diet program, subjected to measurements which concern their body perimeters (weight, height etc.) and body composition, at the beginning and in the end of the intervention. The selection criteria for the sample were as follows: 1) BMI≥25 kg / m2 , 2) healthy subjects, 3) adults aged 19-33 years. The diets compiled were low calorie diet, specifically -700 kcal less than the individual's energy needs, as calculated by spirometry. Personalized diets were prepared with duration of intervention of 6 weeks. The assessment of overall health and dietary intake was carried out with a complete dietary history, which included a 3-day recording and a food frequency questionnaire. At the same time, human measurements were taken and the basic metabolism and body composition of each subject was calculated. Significant differences were found between the groups, for the parameters of lean mass, fat mass and basic metabolism (p <0.05). Almost, all the parameter of the body composition was significantly reduced in both groups. Greater loss of total fat, visceral fat and weight was observed in the group following a Mediterranean diet. The resulting conclusions are that eventually both models of low calories diets, Mediterranean and high protein diet, reduce body weight. More important benefits to body composition and basic metabolism appear to be caused by following a Mediterranean diet, and the short-term low calorie high protein diet seems not to improve body composition and the basic metabolism of overweight young adults
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Keywords: Υποθερμιδική δίαιτα;Μεσογειακή δίαιτα;Πρωτείνικη δίαιτα;Πρωτείνικη δίαιτα;υπέρβαρα άτομα;Low calorie diet;Mediterranean diet;Protein diet;Body composition;overweight adults
Description: Πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΤΡΟΔ-Διατροφής και Διαιτολογίας, 2018--9918
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11507
Item type: bachelorThesis
Name(s) of contributor(s): Βαγιάνου, Κυριακή
Item language: el
Item access scheme: account
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Publication date: 2018-07-03
Bibliographic citation: Βαγιάνου, Κ. (2018). Η επίδραση της υποθερμιδικής διατροφής με αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και της υποθερμιδικής μεσογειακής διατροφής στη σύσταση σώματος νεαρών νορμοβαρών και υπέρβαρων ατόμων (Πτυχιακή εργασία). Αλεξάνδρειο ΤΕΙ, Θεσσαλονίκη.
Abstract: Σκοπός της τρέχουσας έρευνας είναι η διερεύνηση της επίδρασης μιας βραχυπρόθεσμης υποθερμιδικής μεσογειακής διατροφής και μιας υποθερμιδικής υπερπρωτεϊνικής διατροφής στην αλλαγή του σωματικού βάρους, στην σύσταση του σώματος και στον βασικό μεταβολισμό σε υπέρβαρα νεαρά άτομα. Το δείγμα αποτέλεσαν 20 υπέρβαροι νεαροί εθελοντές, 12 γυναίκες και 8 άνδρες, 23,1±4,3ετών, σωματικού βάρους 78,7±13,08Kg, ποσοστού σωύ τύπου διατροφή (35% λίπος 15% πρωτεΐνη, 50% υδατάνθρακες) και η άλλη δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη (20% λίπος, 30% πρωτεΐνη, 50% υδατάνθρακες). Η διάρκεια της παρέμβασης ήταν 6 βδομάδες. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μηνιαίο πρόγραμμα διατροφής, υποβαλλόμενοι σε ματικού λίπους 26,02±8,1% και καθιστικού τρόπου ζωής. Το δείγμα τυχαιοποιήθηκε σε 2 ομάδες, η μία εκ των οποίων έλαβε μεσογειακοσωματομετρικές αναλύσεις (βάρος, ύψος, σύσταση σώματος, σωματικές περίμετροι) στην αρχή και στο πέρας του προγράμματος. Τα κριτήρια επιλογής του δείγματος ήταν τα ακόλουθα: 1)ΒΜΙ ≥ 25 kg/m 2 , 2) υγιή άτομα, 3) ενήλικες ηλικίας 19-33ετών. Τα διαιτολόγια που συντάχθηκαν ήταν υποθερμιδικά, δηλαδή κατά -700 kcal λιγότερες από τις ενεργειακές ανάγκες κάθε ατόμου, έτσι όπως υπολογίστηκαν μέσω της σπιρομέτρησης. Έγινε σύνταξη εξατομικευμένων διαιτολογίων με διάρκεια παρέμβασης 6 εβδομάδες. Η εκτίμηση της συνολικής υγείας και της διαιτητικής πρόσληψης πραγματοποιήθηκε με πλήρες διαιτητικό ιστορικό, το οποίο περιλάμβανε 3ήμερη καταγραφή και ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων. Παράλληλα, λήφθηκαν ανθρωπομετρήσεις και υπολογίστηκε ο μεταβολισμός ηρεμίας και η σύσταση του σώματος κάθε εξεταζομένου. Διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων, για τις παραμέτρους της άλιπης μάζας, της λιπώδους μάζας και το βασικό μεταβολισμό (p<0.05). Σχεδόν όλοι οι παράγοντες σύστασης σώματος μειώθηκαν σημαντικά και στις δυο ομάδες. Μεγαλύτερη απώλεια ολικού λίπους, σπλαχνικού λίπους και βάρους παρατηρήθηκε στην ομάδα που ακολούθησε μεσογειακή διατροφή. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι τελικά και τα δύο μοντέλα υποθερμιδικών διαιτών, μεσογειακής και υπερπρωτεϊνικής δίαιτας, μειώνουν το σωματικό βάρος. Σημαντικότερα οφέλη στην σύσταση του σώματος και στον βασικό μεταβολισμό, φαίνεται να προκαλούνται έπειτα από μια υποθερμιδική μεσογειακή διατροφή, ενώ φαίνεται να μην επιδρά η βραχυπρόθεσμη υποθερμιδική υπερπρωτεϊνική διατροφή στην βελτίωση της σύστασης του σώματος και στον βασικό μεταβολισμό των υπέρβαρων αγύμναστων νεαρών ατόμων
The purpose of this research is to investigate the effect of a short-term low calorie Mediterranean diet and low calorie high protein diet on body composition and basic metabolism in overweight young adults. The sample consisted of 20 overweight young volunteers, 12 women and 8 men, 23.1 ± 4.3 years, body weight 78.7 ± 13.08 kg, body fat percentage of 26.02 ± 8.1% and sedentary lifestyle.The sample was randomized into 2 groups, one of which received Mediterranean diet (35% fat 15% protein, 50% carbohydrates) and the other high protein diet (20% fat, 30% protein, 50% carbohydrates). The duration of the intervention was 6 weeks. All participants followed a monthly diet program, subjected to measurements which concern their body perimeters (weight, height etc.) and body composition, at the beginning and in the end of the intervention. The selection criteria for the sample were as follows: 1) BMI≥25 kg / m2 , 2) healthy subjects, 3) adults aged 19-33 years. The diets compiled were low calorie diet, specifically -700 kcal less than the individual's energy needs, as calculated by spirometry. Personalized diets were prepared with duration of intervention of 6 weeks. The assessment of overall health and dietary intake was carried out with a complete dietary history, which included a 3-day recording and a food frequency questionnaire. At the same time, human measurements were taken and the basic metabolism and body composition of each subject was calculated. Significant differences were found between the groups, for the parameters of lean mass, fat mass and basic metabolism (p <0.05). Almost, all the parameter of the body composition was significantly reduced in both groups. Greater loss of total fat, visceral fat and weight was observed in the group following a Mediterranean diet. The resulting conclusions are that eventually both models of low calories diets, Mediterranean and high protein diet, reduce body weight. More important benefits to body composition and basic metabolism appear to be caused by following a Mediterranean diet, and the short-term low calorie high protein diet seems not to improve body composition and the basic metabolism of overweight young adults
Advisor name: Παπαδοπούλου, Σουζάνα
Examining committee: Παπαδοπούλου, Σουζάνα
Publishing department/division: Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
Publishing institution: teithe
Number of pages: 94
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bagianou.pdf3.41 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11507
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.