Μελέτη χρονικού προγραμματισμού και οργάνωσης παραγωγής σε μονάδες παραγωγής συσκευασμένων φρέσκων λαχανικών (Master thesis)

Σουγάρης, Δημήτριος


In this thesis, the scheduling and production management procedures in a fresh-cut salad packaging plant were studied with the aim being their improvement and the reduction in the daily production makespan. The fresh-cut salad industry is characterized by the following peculiarities that create problems in production scheduling and management: short shelf-life of fresh-cut vegetables, raw material seasonality and variable quality. In addition, the great variety of vegetables used entails a wide range of final products which, in turn, necessitates frequent equipment changeovers, cleanings and production line changes. A simulation model of the production process was developed with the help of the scheduling software SchedulePro and used to expedite and improve the process of developing the daily production schedule and to assist in solving the most typical scheduling problems which characterize the fresh-cut salad packaging industry. Data from a real plant were used to study productivity improvement scenarios aiming at reducing the daily production makespan. More specifically, one of the problems studied was the ever increasing production time due to the increase in customer order volumes. Changes in production order were investigated as a way to improve production scheduling and capital investment scenarios were analyzed in order to increase throughput. Finally, the makespan variability was studied as a result of uncertainties due to equipment breakdown, variable productivity of labor and equipment, variations in labor availability throughout the day etc. It was shown that with the help of the model and the use of Monte-Carlo analysis it is possible to estimate the probability to achieve certain production goals related to daily production makespan.
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Keywords: Προϊόντα;Συσκευασία;Φρέσκα λαχανικά;Βιομηχανική παραγωγή
Description: Στη παρούσα εργασία μελετήθηκε η διαδικασία χρονικού προγραμματισμού και οργάνωσης παραγωγής σε μια βιομηχανία επεξεργασίας φρέσκων κομμένων λαχανικών με σκοπό την βελτίωσής της και τη μείωση του ημερήσιου χρόνου παραγωγής
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11330
Table of contents: Περιεχόμενα 1. Παραγωγικά Συστήματα & Χρονοπρογραμματισμός ......................................................................8 1.1 Εισαγωγή .......................................................................................................................................... 8 1.2 Παραγωγικά συστήματα ................................................................................................................... 9 1.2.1 Ιστορική εξέλιξη παραγωγικών συστημάτων ............................................................................. 9 1.2.2 Εξελικτική πορεία των συστημάτων σχεδιασμού και προγραμματισμού παραγωγής .............. 10 1.3 Παράμετροι Συστημάτων Παραγωγής ............................................................................................ 11 1.3.1 Προβλέψεις .............................................................................................................................. 11 1.3.2 Αποθέματα ............................................................................................................................... 11 1.3.3 Προγραμματισμός απαιτούμενων υλικών ................................................................................ 12 1.4 Τύποι Παραγωγικών Συστημάτων .................................................................................................. 13 1.5 Προγραμματισμός Παραγωγής ....................................................................................................... 16 1.6 Χρονοπρογραμματισμός Παραγωγής ............................................................................................. 18 1.6.1 Χρονοπρογραμματισμός στα συστήματα παραγωγής ................................................................. 18 1.6.2 Κύρια κριτήρια αξιολόγησης προγραμμάτων .............................................................................. 19 1.7 Προβλήματα που προκύπτουν σε παραγωγικά συστήματα ........................................................... 21 1.7.1 Γενικά ........................................................................................................................................... 21 1.7.2 Προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας ....................... 21 1.7.3 Διάσπαση των προβλημάτων προγραμματισμού ........................................................................ 23 1.7.4 Βέλτιστος προγραμματισμός παραγωγής .................................................................................... 24 1.8 Λογισμικό προσομοίωσης παραγωγικής διαδικασίας SchedulePro ............................................... 25 2. Βιομηχανική Παραγωγή Φρέσκων Κομμένων Λαχανικών ............................................................. 32 2.1 Εισαγωγή ........................................................................................................................................ 32 2.2 Προβλήματα προγραμματισμού παραγωγής βιομηχανιών φρέσκων κομμένων λαχανικών ......... 34 3. Σκοπός της Παρούσας Εργασίας ................................................................................................... 34 4. Περιγραφή Παραγωγικής Διαδικασίας ......................................................................................... 35 4.1 Η υπό μελέτη βιομηχανία φρέσκων κομμένων λαχανικών ............................................................ 35 4.2 Παραγωγική δυναμικότητα ............................................................................................................ 36 4.3 Παραγωγική διαδικασία φρέσκων κομμένων λαχανικών .............................................................. 37 4.4 Σχεδιασμός προγράμματος παραγωγής ......................................................................................... 38 4.5 Στόχοι Προγραμματισμού Παραγωγής ........................................................................................... 46 5. Μοντελοποίηση Μονάδας Παραγωγής ........................................................................................ 47 5.1 Δημιουργία SKU .............................................................................................................................. 47 5.2 Δημιουργία Πόρων ......................................................................................................................... 48 5.3 Δημιουργία Συνταγών ..................................................................................................................... 50 5.4 Δημιουργία Καμπάνιας ................................................................................................................... 53 6.Σενάρια Προγραμματισμού Παραγωγής........................................................................................ 54 6.1 Βελτίωση της διαδικασίας δημιουργίας προγράμματος παραγωγής μέσω λογισμικού ................ 54 6.2 Εγκατάσταση οπτικού σαρωτή στη γραμμή παραγωγής Β ............................................................. 58 6.3 Εγκατάσταση οπτικού σαρωτή στη γραμμή παραγωγής Β και προσθήκη συσκευαστικής ............ 61 6.4 Αλλαγή σειράς εκτέλεσης παραγωγής ............................................................................................ 64 6.5 Μελέτη μεταβλητότητας χρόνου ολοκλήρωσης παραγωγής ......................................................... 65 7.Συμπεράσματα ............................................................................................................................. 67 8.Βιβλιογραφία ............................................................................................................................... 77
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SOUGOURIS.pdfΜεταπτυχιακή εργασία5.38 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11330
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.