Η αξιοποίηση μανιταριών και δημητριακών, μέσω της εξαγωγής και διερεύνησης της περιεκτικότητας αυτών σε πολυσακχαρίτες (β-γλυκάνες) (Bachelor thesis)

Κρεμμύδα, Αλεξάνδρα


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΚρεμμύδα, Αλεξάνδραel
dc.date.accessioned2019-11-21T12:42:52Z-
dc.date.available2019-11-21T12:42:52Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11305-
dc.descriptionΤα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται ενδιαφέρον για ένα είδος διαιτητικής ίνας που αποκτά όλο και μεγαλύτερο κύρος στον χώρο της βιομηχανίας.el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΒ-γλυκάνεςel
dc.subjectΜανιτάριαel
dc.subjectΚριθάριel
dc.subjectΣιτάριel
dc.subjectΒρώμηel
dc.subjectΦυσικοχημικά χαρακτηριστικάel
dc.subjectΠειραματικές μέθοδοιel
dc.subjectB-glucansen
dc.subjectMushroomsen
dc.subjectBarleyen
dc.subjectWheaten
dc.subjectOatsen
dc.subjectPhysicochemical characteristicsen
dc.subjectExperimental methodsen
dc.titleΗ αξιοποίηση μανιταριών και δημητριακών, μέσω της εξαγωγής και διερεύνησης της περιεκτικότητας αυτών σε πολυσακχαρίτες (β-γλυκάνες)el
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή εργασίαel
heal.identifier.secondary9420-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.publicationDate2018-02-15-
heal.bibliographicCitation" Κρεμμύδα Αλεξάνδρα" "Η αξιοποίηση μανιταριών και δημητριακών, μέσω της εξαγωγής και διερεύνησης της περιεκτικότητας αυτών σε πολυσακχαρίτες (β-γλυκάνες)" "Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγής" "ΑΤΕΙΘ" "2018"el
heal.abstractΤα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται ενδιαφέρον για ένα είδος διαιτητικής ίνας που αποκτά όλο και μεγαλύτερο κύρος στον χώρο της βιομηχανίας. Αυτό συμβαίνει αφενός λόγω των φυσικοχημικών και ευεργετικών ιδιοτήτων της, αφετέρου λόγω της έλλειψης παρενεργειών στον ανθρώπινο οργανισμό. Το όνομά της είναι β-γλυκάνη, ανήκει στην κατηγορία των βιοδραστικών πολυσακχαριτών και έχει απεριόριστες εφαρμογές σε τομείς όπως η ιατρική, η φαρμακευτική, τα τρόφιμα. Οι β-γλυκάνες είναι πολυμερή γλυκόζης που συνδέονται με γλυκοσιδικούς δεσμούς. Ανάλογα με την πρώτη ύλη από την οποία προέρχονται εμφανίζουν διαφορετική μοριακή δομή, επομένως και διαφορετικές βιολογικές ιδιότητες (φυσικές και φυσιολογικές). Η παρούσα διπλωματική εργασία θα ασχοληθεί με τις κατηγορίες των β-γλυκανών που προέρχονται 1)από ποικιλίες αυτοφυών μανιταριών αλλά και 2)από εννιά διαφορετικές ελληνικές ποικιλίες δημητριακών (βρώμης, σιταριού και κριθαριού). Στόχος της εργασίας είναι η παρουσίαση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων που προέκυψαν έπειτα από την διαδικασία εξαγωγής της β-γλυκάνης, με τελικό σκοπό την ανάλυση και σύγκριση της περιεκτικότητας σε β-γλυκάνη και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών των τελευταίων.el
heal.abstractIn recent years, a kind of dietary fiber is gaining more and more prestige in the food industry. This is happening due to its physicochemical and beneficial properties, as well as, to the lack of side effects on the human body. This component is called β-glucan and belongs to the bioactive polysaccharides. It has unlimited applications in many fields, such as medicine, pharmaceuticals and the food industry. Β-Glucan is a polysaccharide linked by glycosidic bonds. Beta glucans have different molecular structure depending on the source they come from. That’s why they represent different biological properties, natural and physiological. This diploma thesis will deal with two β-glucans coming from: 1) varieties of native mushrooms and 2) nine different Greek grain cultivars from three different cereals (oats, wheat and barley). The aim of this thesis is to provide the laboratory results coming from the β-glucan extraction processes (cereals, mushrooms), as well as, to analyze and compare the content and the chemical characteristics of β-glucan in its source.en
heal.tableOfContentsΠΕΡΙΛΗΨΗ 7 ABSTRACT 8 1Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΕΙΣΑΓΩΓΗ» 10 1.1 Β-ΓΛΥΚΑΝΕΣ 11 1.1.1 ΟΡΙΣΜΟΣ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 11 1.1.2 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 11 1.1.3 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ 12 1.1.4 Β-ΓΛΥΚΑΝΗ 1-3, 1-6 13 1.1.5 Β-ΓΛΥΚΑΝΗ 1-3, 1-4 15 1.2 ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ (FUNGI) 18 1.2.2 ΜΥΚΗΤΕΣ- ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 1.2.3 ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 18 1.2.4 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 19 1.2.5 ΘΡΕΠΤΙΚΑ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 20 1.3 ΣΙΤΑΡΙ(Triticum spp.) 22 1.3.1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΑΛΑΚΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ 22 1.3.2 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 1.3.3 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΑΛΑΚΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ 23 1.3.4 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΑΛΑΚΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ 24 1.3.5 ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ 25 1.3.6 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ 26 1.4 ΚΡΙΘΑΡΙ (Hordeum vulgare) 28 1.4.1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ 28 1.4.2 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 1.4.3 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 29 1.4.4 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 30 1.4.5 ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ 32 1.4.6 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 32 1.5 ΒΡΩΜΗ (Avena sativa) 34 1.5.1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΒΡΩΜΗΣ 34 1.5.2 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 34 1.5.3 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 35 1.5.4 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 36 1.5.5 ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ 37 1.5.6 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ 39 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ» 40 2.1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ 41 2.1.1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 41 2.2 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ-ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ KJELDAHL (AOAC, 1995) 41 2.2.1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ 42 2.2.2 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΉ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ 42 2.3 ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΝΑΓΟΝΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ-DNS (MILLER, 1959) 43 2.3.1 ΜΕΘΟΔΟΣ DNS-ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ 43 2.3.2 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 44 2.4 ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΟΛΙΚΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ-DUΒOIS (DUBOIS ET AL., 1956) 45 2.5 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΕΦΡΑΣ (AOAC, 1995) 45 2.6 ΜΕΤΡΗΣΗ ΛΙΠΟΥΣ (AOAC, 1995) 45 2.6 ΕΞΑΓΩΓΗ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 46 2.6.1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΤΗ (Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ) 46 2.6.2 ΚΙΤ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ 47 2.6.3 ΚΙΤ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ - ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 47 2.6.4 ΚΙΤ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ 49 2.7 ΕΞΑΓΩΓΗ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ ΑΠΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 49 2.7.1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ 51 2.7.2 ΚΙΤ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ (ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ) 53 3Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ» 54 3.1 ΥΓΡΑΣΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 55 3.2 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, ΑΝΑΓΟΝΤΑ ΣΑΚΧΑΡΑ-ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 55 3.3 Β-ΓΛΥΚΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ 56 3.3.1 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ PH ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ 56 3.4 ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ-ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 61 3.5 Β-ΓΛΥΚΑΝΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ 61 3.6 ΜΕΘΟΔΟΣ NMR 63 3.6.1 ΟΡΙΣΜΟΣ 63 3.6.2 ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ NMR 64 3.6.3 ΕΦΑΡΜΟΓΗ SOLID STATE CP-MAS NMR ΣΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 66 4Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ» 69 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΕΙΚΟΝΩΝ 72 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΩΝ 73 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 74 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 75el
heal.advisorNameΔήμας, Κίτσιοςel
heal.committeeMemberNameΔήμας, Κίτσιοςel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages82 σ.-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11305
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.