Βιώσιμη ανάπτυξη τουριστικών προορισμών: Η περίπτωση τουΥ “AGUA DE VALENCIA” (Master thesis)

Δημητρίου, Κωνσταντίνα


ABSTRACT This dissertation aims to demonstrate that academic institutions can play a major role in sustainable tourism development of the destinations where they are located, beyond their mere scientific and research dimension. For this purpose it highlights the role of the University as an organisation that can design and implement new alternative tourism products, such as international training weeks, incorporating sustainable tourism elements into academic or non-academic activities. The EU Lifelong Learning Programmes, Mobility schemes and promoting tools assist towards this direction, such as Erasmus+, which supports the mobility of the academic community and iMotion platform, which promotes such initiatives of European Universities. In this regard, a new tourism product was designed for the destination of Valencia, Spain, which was implemented by the local Faculty of Engineering (UPV), within the framework of an Erasmus+ staff training week. The philosophy of “Agua de Valencia” is based on the principles of sustainable development as they were formed after the ‘Europe 2020 Strategy’ and the United Nations’ 17 Sustainable Development Goals. Elements of methodology of smart tourism specialization as well as tools of Geographic Information Systems were used in order to properly design and promote this new sustainable and alternative tourism product. The wide acceptance of “Agua de Valencia”, combined with the absence of similar programs in Greece, as well as the increasing demand for special interest tourism and the need to differentiate the existing tourist products, has lead to the idea of Greek Universities’ active participation into the field of educational/ scientific tourism. More specifically, for the region of Northern Greece, the dissemination of “Agua de Valencia” results requires the exploitation of knowledge capital of the research laboratory “Tourlab” for designing similar programmes for all specific destinations in the location area of the recently established International University of Greece, in cooperation with the other Departments and European Programmes Offices. Multiple benefits of such programmes are expected for the University, the environment, the economy and the local community of the specific destinations, maximizing at the same time the satisfaction of educated and thus responsible tourists of the international academic community.
Alternative title / Subtitle: Sustainable development of destinatios:the case study "agua de valencia"
Institution and School/Department of submitter: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Keywords: Ευρωπαϊκή Ενωση;Τουρισμός;Aqua de Valencia;Bόρεια Ελλάδα;Χαλκιδική;Erasmus
Description: Η παρούσα εργασία επιχειρεί να αποδείξει ότι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των επιμέρους προορισμών έδρας τους, πέραν από την αμιγώς επιστημονική και ερευνητική διάστασή τους.
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11235
Table of contents: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Εισαγωγή 11 1 Θεωρητική προσέγγιση 14 1.1 Βιώσιμη ανάπτυξη τουριστικών προορισμών 14 1.1.1 Στόχοι των Ηνωμένων Εθνών για την βιώσιμη ανάπτυξη 14 1.1.2 Βασικές έννοιες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης 16 1.1.3 Μελέτες περίπτωσης βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στις Βαλεαρίδες Νήσους 18 1.2 Χωρική οργάνωση του τουρισμού με σκοπό τη βιωσιμότητα 19 1.2.1 Εισαγωγή 19 1.2.2 Ευφυώς εξειδικευμένος τουρισμός 21 1.2.3 Η συμβολή του βασικού εργαλείου χωρικής οργάνωσης στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη 23 1.2.4 Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και σχεδιασμός εναλλακτικών τουριστικών διαδρομών 25 1.3 Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού 25 1.3.1 Εισαγωγή 25 1.3.2 Βασικές έννοιες 26 1.3.3 Η περίπτωση του εκπαιδευτικού/επιστημονικού τουρισμού 28 1.4 Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 29 1.4.1 Η στρατηγική ανάπτυξης «Ευρώπη 2020» 30 1.4.2 Αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ για τον τουρισμό 30 1.4.3 Χρηματοδοτικά Προγράμματα της ΕΕ – Το Erasmus+ 33 1.4.4 Οργανωμένες εβδομάδες επιμόρφωσης προσωπικού ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων 33 1.5 Ερευνητικά ερωτήματα και στόχοι 36 2 Μελέτη περίπτωσης τουριστικού προϊόντος “Agua de Valencia” 39 2.1 «Το πέμπτο στοιχείο» ως σημείο αφετηρίας 39 2.2 Ιστορικό - Πλαίσιο εφαρμογής 39 2.3 Συνεργαζόμενα μέρη 41 2.4 Αναλυτική περιγραφή τουριστικού προϊόντος 43 2.5 Μεθοδολογία σχεδιασμού και προβολής 57 2.5.1 Α΄ Φάση: Εμπειρική προσέγγιση και βιβλιογραφική αναζήτηση 57 2.5.2 Β΄ Φάση: Τεχνική προσέγγιση με τη χρήση νέων τεχνολογιών GIS 59 3 Συμπεράσματα – Προτάσεις 74 3.1 Βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος “Agua de Valencia” 74 3.2 Καινοτομία του τουριστικού προϊόντος “Agua de Valencia” 77 3.3 Κεντρικά συμπεράσματα 78 3.4 Διάχυση αποτελεσμάτων στον προορισμό της Βόρειας Ελλάδας 79 3.4.1 Υφιστάμενη κατάσταση στο ΑΤΕΙΘ 81 3.4.2 Προτάσεις 81 Βιβλιογραφία 89 Λεξικό Εννοιών 93 Παράρτημα Ι 96 Παράρτημα ΙΙ 98
Appears in Collections:Μεταπτυχιακές Διατριβές

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DIMITRIOYΒιώσιμη ανάπτυξη τουριστικού προορισμού-Agua de Valencia.pdfΜεταπτυχιακή εργασία2.35 MBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/11235
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.