Ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού ψηφιακής επεξεργασίας σήματος

Μάργαρης, Αθανάσιος/ Μποντόζογλου, Ανδρέας


Institution and School/Department of submitter: ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Keywords: Digital signals;Ψηφιακά σήματα;Ψηφιακή επεξεργασία σήματος;Digital signal processing;Educational software;Εκπαιδευτικό λογισμικό
Issue Date: 25-Jul-2008
Abstract: Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η ανάπτυξη μιας εκπαιδευτικής εφαρμογής για την συμβολή στην παρουσίαση του μαθήματος «Επεξεργασία Σήματος και Εικόνας». Η εφαρμογή επικεντρώνεται στα σήματα, δίνεται η δυνατότητα ανάγνωσης αποθηκευμένων σημάτων και παρουσιάζεται η γραφική τους αναπαράσταση. Pστόσο η ανάγνωση των σημάτων από αρχείο δεν είναι υποχρεωτική αφού μπορούν να δημιουργηθούν καινούρια σήματα, από την εφαρμογή, βάσει της μαθηματικής τους αναπαράστασης. Η αναπαράσταση των σημάτων μπορεί να είναι είτε αναλογική είτε ψηφιακή, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα animation. Hιάφοροι μετασχηματισμοί και πράξεις μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε σήμα ξεχωριστά ή μεταξύ σημάτων. Τέλος ο χρήστης μπορεί να αλλάξει τα χρώματα των διαγραμμάτων και να τα αποθηκεύσει σε μορφή εικόνας, ώστε να μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε κείμενα και ιστοσελίδες. Για την υλοποίηση της εφαρμογής επιλέχθηκε η γλώσσα προγραμματισμού c++ λόγο της δυνατότητας ανάπτυξης αντικειμενοστρεφών εφαρμογών καθώς και της αρκετά καλής ταχύτητας εκτέλεσης υπολογισμών. Όσο αφορά την διεπιφάνεια χρήστη (το παραθυρικό μέρος της εφαρμογής) επιλέξαμε το Qt framework της Trolltech, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα μεταγλώτισσης και εκτέλεσης της εφαρμογής σε πολλές πλατφόρμες διαφόρων αρχιτεκτονικών, σε αντίθεση με άλλα περιβάλλοντα σχεδιασμένα για ένα μόνο λειτουργικό σύστημα.
Description: Πτυχιακή εργασία -- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών -- Τμήμα Πληροφορικής, 2008, αα2535
Απαιτείται το πρόγραμμα "miniGW" ή αντίστοιχο για να μπορέσουν να γίνουν εκτελέσιμα τα παρακάτω αρχεία: "ergasia.pro", "src.7z", "main.cpp" και "include.7z".
URI: http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/10954
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
src.7z23.48 kBUnknownView/Open
ergasia.pro1.62 kBUnknownView/Open
INSTALL319 BUnknownView/Open
main.cpp792 BUnknownView/Open
include.7z5.64 kBUnknownView/Open
Mpontozoglou_Andreas.pdf912.56 kBAdobe PDFView/Open



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/10954
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.