Νέοι αγρότες και καινοτομία: Η Περίπτωση της περιφεριακής ενότητας Πιερίας (Bachelor thesis)

Μιχαηλίδου, Δήμητρα


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΜιχαηλίδου, Δήμητραel
dc.date.accessioned2020-10-24T22:56:46Z-
dc.date.available2020-10-24T22:56:46Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12337-
dc.descriptionΠτυχιακή Εργασία--Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής--Τμήμα Αγροτική Ανάπτυξης & Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων,2018--9614el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΓεωργίαel
dc.subjectαγροτική καινοτομίαel
dc.subjectαγροτική ανάπτυξηel
dc.subjectνέοι αγρότεςel
dc.subjectΠεριφερειακή Ενότητας Πιερίαςel
dc.subjectAgricultureen
dc.subjectagricultural innovationen
dc.subjectrural developmenten
dc.subjectyoung farmersen
dc.subjectPeripheral Unit of Pieriaen
dc.titleΝέοι αγρότες και καινοτομία: Η Περίπτωση της περιφεριακής ενότητας Πιερίαςel
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή Εργασίαel
heal.classificationΑγρότες--Ελλάδα--Πιερίαel
heal.classificationFarmers--Greece--Pieriaen
heal.classificationΓεωργικές καινοτομίες--Ελλάδα--Πιερίαel
heal.classificationAgricultural innovations--Greece--Pieriaen
heal.identifier.secondary9614-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Αγροτική Ανάπτυξης & Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεωνel
heal.publicationDate2018-04-26-
heal.bibliographicCitation<<Μιχαηλίδου Δήμητρα>>, <<ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ>>, <<Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Αγροτική Ανάπτυξης & Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων>>, <<Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης>>, <<2018>>el
heal.abstractΠΕΡΙΛΗΨΗ Σύμφωνα με τον ορισμό της καινοτομίας, που προτείνει ο ΟΟΣΑ στο «εγχειρίδιο Frascati », πρόκειται για τη μετατροπή μιας ιδέας σε εμπορεύσιμο προϊόν ή υπηρεσία, λειτουργική μέθοδο παραγωγής ή διανομής νέα ή βελτιωμένη ή ακόμα σε νέα μέθοδο παροχής κοινωνικής υπηρεσίας. Με τον τρόπο αυτό ο όρος αναφέρεται στην διαδικασία. Από την άλλη μεριά, όταν με τη λέξη «καινοτομία» υποδηλώνεται ένα νέο ή βελτιωμένο προϊόν, εξοπλισμός ή υπηρεσία που διαχέεται επιτυχώς στην αγορά, η έμφαση δίνεται στο αποτέλεσμα της διαδικασίας. Ο αγροτικός τομέας παραγωγής, αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό στοιχείο για την Ελληνική κοινωνία τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπι κό επίπεδο. Επίσης αποτέλεσε καταλυτικό κομμάτι για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, η πρωτογενής παραγωγή της χώρας, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ένταξή της στην ΕΕ (1981), αφού θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής , οι οποίοι ελέγχουν τις δραστηριότητες του αγροτικού τομέα. Στόχος της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση καινοτομιών του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, καθώς επίσης η παρουσίαση και ανάλυση στατιστικών ερευνών σχετικά με την απόφαση των νέων να α σχοληθούν με την αγροτική παραγωγή και συγκεκριμένα για τους νέους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο, αναλύουμε τον όρο καινοτομία και διακρίνουμε τα είδη της. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε κάποιες καινοτόμες μορφές πα ραγωγής του πρωτογενούς τομέα, καθώς επίσης προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και εισαγωγής νέων αγροτών στον αγροτικό τομέα. Έπειτα, αναλύονται στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τις ε κτάσεις, τις καλλιέργειες και διάφορα άλλα στοιχεία που αφορούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της περιοχής. Τέλος, παρουσιάζονται στοιχεία από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2017 σε νέους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τα οποία δείχνουν πώς οι νέοι θα διαχειριστούν τη γη τους και πόσο ανοιχτοί είναι στα καινοτόμα μέσα και τρόπους παραγωγής.el
heal.tableOfContentsΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ...........................................................................................1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ........................2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ .......................................................5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ........................................................6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ .........................................7 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ .........................................................................7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ............................................................................................8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 1.1 ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»...... ...............................................10 1.2 Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ .............................10 1.3 ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ...................................................11 1.4 ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΑ..........................................................................................12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ 2.1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ................................................................ΓΕΩΡΓΙΑΣ.....................................................................................132.2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ.................................................14 2.3 ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.....................................................................................15 2.4 Μ ΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΕΛΙΑΣ.................................................................16 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 3.1 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ)2014 2020 3.1.1 Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 2020....................23 3.1.2 Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας...................................................................25 3.2 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.....................................................................................26 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 4.1 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 4.1.1 Δημογραφικά Χαρακτηριστικά............................................28 4.1.2 Δείκτες Τιμών Αμοιβής Συντελεστών Παραγωγής στη Γεωργία Κτηνοτροφία...............Κτηνοτροφία..................................................32 4.1.3 Αριθμός Γεωργικών Μηχανημάτων σε Λειτουργία στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας...........................................33 4.2 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ............ΠΙΕΡΙΑΣ.........................................................................................33 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5:ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 5.1 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ………….....................................34 4 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...........................................................................57...........................................................................57 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.................................................................................58.................................................................................58el
heal.advisorNameΚουτσού, Σταυριανήel
heal.committeeMemberNameΚουτσού, Σταυριανήel
heal.academicPublisherΣχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής / Τμήμα Αγροτική Ανάπτυξης & Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεωνel
heal.academicPublisherIDteithe-
heal.numberOfPages62-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12337
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.