Ο ρόλος του νοσηλευτή στη θρέψη και στο μεταβολισμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. (Bachelor thesis)

Βεροπλίδου, Καλλιόπη/ Λιάντζη, Κωνσταντινιά


Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorΒεροπλίδου, Καλλιόπηel
dc.contributor.authorΛιάντζη, Κωνσταντινιάel
dc.date.accessioned2020-06-15T13:03:40Z-
dc.date.available2020-06-15T13:03:40Z-
dc.identifier.urihttp://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12008-
dc.descriptionΗ θρέψη και η διατροφική φροντίδα είναι δύο πολύ σημαντικές έννοιες για έναν ήδη καταβεβλημένο ασθενή σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η διατροφική υποστήριξη θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του βαρέως πάσχοντα και θα συμβάλει σημαντικά στην ανάρρωσή του. Ο νοσηλευτής έχει έναν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της υγείας, αρκετά σημαντικό και υπεύθυνο.el
dc.rightsDefault License-
dc.subjectΜονάδα Εντατικής Θεραπείαςel
dc.subjectΝοσηλευτέςel
dc.subjectΜεταβολισμός ασθενώνel
dc.subjectIntensive Care Uniten
dc.subjectNursesen
dc.subjectPatient metabolismen
dc.titleΟ ρόλος του νοσηλευτή στη θρέψη και στο μεταβολισμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.el
heal.typebachelorThesis-
heal.type.enBachelor thesisen
heal.generalDescriptionΠτυχιακή-
heal.classificationΜονάδες εντατικής θεραπείαςel
heal.classificationIntensive Care Unitsen
heal.classificationNursesen
heal.classificationΝοσηλευτέςel
heal.classificationΑσθενείςel
heal.classificationPatientsen
heal.contributorNameΤσαλογλίδου, Αρετήel
heal.identifier.secondary9077-
heal.languageel-
heal.accessaccount-
heal.recordProviderΣχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας / Τμήμα Νοσηλευτικήςel
heal.publicationDate2017-10-24-
heal.bibliographicCitation<<Βεροπλίδου Καλλιόπη, Λιάντζη Κωνσταντινιά>>, <<«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘ»>>, <<Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας / Τμήμα Νοσηλευτικής>>, <<Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος>>, <<2017>>el
heal.abstractΗ θρέψη και η διατροφική φροντίδα είναι δύο πολύ σημαντικές έννοιες για έναν ήδη καταβεβλημένο ασθενή σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η διατροφική υποστήριξη θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του βαρέως πάσχοντα και θα συμβάλει σημαντικά στην ανάρρωσή του. Ο νοσηλευτής έχει έναν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της υγείας, αρκετά σημαντικό και υπεύθυνο. Αρχικά, ως νοσηλευτής ορίζεται ο επαγγελματίας υγείας που μαζί με άλλους επαγγελματίες υγείας ασχολείται με τη φροντίδα, την ασφάλεια και την αποκατάσταση της υγείας των ατόμων που πάσχουν από κάποια οξεία ή χρόνια πάθηση. Ασχολείται ακόμη με τη πρόληψη των ασθενών και την αντιμετώπιση επειγουσών ιατρικών και νοσηλευτικών καταστάσεων, καθώς και τη διεξαγωγή έρευνας για τη προαγωγή της νοσηλευτικής επιστήμης. Ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας-ΜΕΘ (Intensive Care Unit- ICU),ορίζεται ένα ξεχωριστό τμήμα του νοσοκομείου το οποίο απαρτίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό, εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και στόχο τη παρακολούθηση, τη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών, με οξέα και απειλητικά για την ζωή, νοσήματα. Η θρέψη ορίζεται ως η διαδικασία αφομοίωσης της τροφής και πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών και ουσιών. Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών. Συνεπώς περιλαμβάνει όλες εκείνες τις βιοχημικές διαδικασίες, που εμπλέκονται στη παραγωγή και την απελευθέρωση της ενέργειας. Η εργασία αυτή αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, που έχει σκοπό την ανάδειξη του ρόλου του νοσηλευτή στη διατροφική φροντίδα σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αποτελείται από 6 κεφάλαια τα οποία περιέχουν πληροφορίες που προέρχονται από επιστημονικά άρθρα και μελέτες που σχετίζονται με τη συνολική διαδικασία της διατροφικής υποστήριξης, με θέματα της μονάδας, των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτήν και του ρόλου του νοσηλευτή. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται η έννοια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και κατηγοριοποιούνται οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτήν. Ακόμη, περιέχονται κάποια χαρακτηριστικά των βαρέως πασχόντων ασθενών και οι μεταβολικές αλλαγές που συμβαίνουν σε κάθε κατηγορία οξείας νόσου. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο παρέχονται πληροφορίες για τις διατροφικές απαιτήσεις των βαρέως πασχόντων ασθενών. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος, προκειμένου να γίνουν κατανοητές κάποιες από τις χειρουργικές παρεμβάσεις στο πεπτικό σύστημα, που θα αναφερθούν παρακάτω και έχουν σχέση με τη διατροφική υποστήριξη και τη βελτίωση της θρέψης και του μεταβολισμού. Η Εντερική Σίτιση, μία από τις δύο μεθόδους διατροφικής υποστήριξης και σίτισης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς, αναλύεται στο τέταρτο κεφάλαιο, ενώ η δεύτερη μέθοδος, η Παρεντερική Σίτιση αναλύεται στο πέμπτο κεφάλαιο και παρουσιάζονται για αυτές σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για τον κατάλληλο ασθενή. Τέλος, το έκτο κεφάλαιο ασχολείται με το ρόλο του νοσηλευτή στη ΜΕΘ και τα κριτήρια που πρέπει να πληροί για να εργάζεται στο συγκεκριμένο τμήμα και το ρόλο του νοσηλευτή γενικότερα στη διατροφική φροντίδα των ασθενών.el
heal.tableOfContentsΠίνακας Περιεχομένων ΠΡΟΛΟΓΟΣ 8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο 11 ΜΕΘ ΚΑΙ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 11 1.1 ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΜΕΘ) 11 1.2 ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 13 1.2.1. ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ STRESS 15 1.2.2. ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 16 1.2.3. ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ 17 1.2.4. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 20 1.2.5. ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ-ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 21 1.2.6. ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 22 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο 24 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ 24 2.1. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 24 2.2. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ 25 2.3. ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ 29 2.4. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΥΓΡΩΝ 32 2.5 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ 33 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3Ο 35 ΑΝΑΤΟΜΙΑ- ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 35 3.1. ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ 35 3.2. ΦΑΡΥΓΓΑΣ 35 3.3. ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ 36 3.4. ΣΤΟΜΑΧΟΣ 37 3.5. ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ 39 3.5.1. ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟ 39 3.5.2. ΝΗΣΤΙΔΑ ΚΑΙ ΕΙΛΕΟΣ 40 3.6. ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ 41 3.7. ΠΕΠΤΙΚΟΙ ΑΔΕΝΕΣ 41 3.7.1. ΗΠΑΡ 41 3.7.2. ΠΑΓΚΡΕΑΣ 42 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο 43 ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 43 4.1 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 43 4.2 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 44 4.3 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 45 4.4 ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 46 4.5 ΟΔΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ 46 4.5.1 Ρινογαστρική Οδός 47 4.5.2 Γαστροστομία 47 4.5.3 Νηστιδοστομία 48 4.6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ 48 4.6.1 Συνεχής Ροή 48 4.6.2 Κυκλική Σίτιση 49 4.6.3 Διαλείπουσα Έγχυση 49 4.6.4 Χορήγηση σε Βλωμούς (Bolus Feeding) 49 4.7 ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 50 4.8 ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ 50 4.9 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ 52 4.9.1. Επιπλοκές από τον διαδερμικό γαστρικό ή νηστιδικό καθετήρα 52 4.9.2. Μηχανικές Επιπλοκές 53 4.9.3. Γαστρεντερικές Επιπλοκές 55 4.9.4. Μεταβολικές Επιπτώσεις 57 4.10 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ 57 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5Ο 59 ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 59 5.1. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 59 5.2. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 60 5.3 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 60 5.4 ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 61 5.5 ΟΔΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ 61 5.5.1. Παρεντερική Διατροφή από Περιφερική Οδό: 61 5.5.2. Παρεντερική Διατροφή από Κεντρική Οδό: 63 5.5.3 Κριτήριο για επιλογή περιφερικής ή ολικής παρεντερικής διατροφής: 64 5.6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ: 64 5.6.1. Διαρκής Έγχυση 65 5.6.2. Κυκλική Έγχυση 65 5.7 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: 66 5.7.1 Μηχανικές Επιπλοκές (κατά την τοποθέτηση του καθετήρα) : 66 5.7.2 Μεταβολικές Επιπλοκές 67 5.7.3 Γαστρεντερικές Διαταραχές 67 5.7.4 Λοιμώξεις που σχετίζονται με τον καθετήρα 68 5.8 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 69 5.9 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: 69 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6Ο 71 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ 71 6.1 Ο ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΣΤΗ Μ.Ε.Θ 71 6.2 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ 73 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 76 ΠΕΡΙΛΗΨΗ 77 ABSTRACT 78 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 79el
heal.advisorNameΤσαλογλίδου , Αρετήel
heal.committeeMemberNameΤσαλογλίδου, Αρετήel
heal.academicPublisherΣχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας / Τμήμα Νοσηλευτικήςel
heal.academicPublisherIDihu-
heal.numberOfPages22 σ.-
heal.fullTextAvailabilityfalse-
heal.type.elΠροπτυχιακή/Διπλωματική εργασίαel
Appears in Collections:Πτυχιακές Εργασίες

Files in This Item:
There are no files associated with this item.



 Please use this identifier to cite or link to this item:
http://195.251.240.227/jspui/handle/123456789/12008
  This item is a favorite for 0 people.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.